Plesna predstava „Mirisi cimeta“ u Bitef teatru 

mirisi cimetaPremijera plesne predstave „Mirisi cimeta“ izraelskog umetnika koji živi i radi u Holandiji Gaja Vajcmana biće izvedena u Bitef teatru 3. marta, na 21. „rođendan“ tog pozorišta, najavila je danas na konferenciji za novinare direktorka Jelena Kajgo. 
-U želji da pojačamo veze Bitef festivala i Bitef teatra rešili smo da angažujemo nekog od učesnika festivala. Kada smo osnovali Bitef dens kompaniju bilo je logično da pozovemo Vajcmana, koji je dobio nagradu publike na 40. Bitefu za predstavu „Jezik zidova – rekla je Kajgo. 
Predstavu „Mirisi cimeta“ izvode Sanja Ninković, Milica Pisić, Nevena Jovanović, Milica Jević, Nikola Tomašević, Nemanja Naumovski i Luka Lukić. 
Koncept i koreografiju potpisuju Vajcman i Roni Haver, koji u Groningenu vode plesnu kompaniju „Klub Gaj i Roni“. 
Vajcman je izjavio da je nova predstava insprisana Solomonovm „Pesmom nad pesmama“, poetičnom i intirgantnom poemom iz Starog zaveta. 
-To će biti predstava o ljubavi, kao deo neprestane potrage za ljubavlju koja se različito manifestuje, nekada je nežna, nekada strasna, nekada agresivna – rekao je autor. 
Kompozitori iz Estonije, Arvo Pert, Lepo Sumera, Mart Matis Lil i Erki Sven komponovali su muziku koja se uživo izvodi na sceni, pa se ova postavka može žanrovski definisati i kao plesni koncert, dodao je Vajcman. 
U predstavi sviraju Martina Dimić, Dušan Egerić, Boban Stošić i Ivan Marjanović. 
Prvi sekretar izraelske ambasade u Beogradu Jajir Fromer izrazio je zadovoljstvo što je Ambasada pozvana da podrži ovaj značajan projekat umetničke saradnje. On je istakao da je plesna scena u Izraelu izuzetno razvijena, sa oko 200 premijera i čak 2.000 izvedenih predstava godišnje. 
-To je postao naš izvozni proizvod – primetio je Fromer, dodajući da je jezik igre univerzalan i zato dobar način za komunikaciju širom sveta. 
Bitef teatar je osnovan 1989. godine, kao avangardno pozorište sa idejom širenja uticaja Bitef festivala, otkrivanja novih pozorišnih tendencija i pružanja prostora umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih granica scenskog izraza.

Povezana vest:  Madlenianum pozorišnu sezonu počinje obnovom opere Pajaci