narodno_pozoriste_beograd

U junu baletska premijera za najmlađe
 
Direktor baleta u Narodnom pozorištu Brus Stajvel i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović najavili su danas da bi u baletski repertoar tekuće sezone mogla biti uvršena još jedna premijera predstave koja bi bila izvedena u junu.
Đurović je na konferenciji za novinare rekao da bi upravni odbor mogao do kraja januara da razmotri predlog da se u repertoar uvrsti još jedna premijera, a ta predstava trebalo bi da bude posvećena najmlađima.
Upravni odbor trebalo bi da razmotri odluku o izmeni repertoara za ovu sezonu do kraja januara, priprema bi počela naproleće, a premijera nove predstave bila bi izvedena u junu, rekao je Đurović.
Stajnvel je rekao da će nastojati da baletskim predstavama na repertoaru Narodnog pozorišta privuče najmlađu publiku, kao i da omogući više šanse za razvoj mladih igrača i za saradnju sa baletskim ansamblima u Srbiji, regionu, Evropi i svetu.
On je kazao da bi stalni baletski repertoar trebalo da sadrži predstave „Žizela“, „Uspavana lepotica“, „Labudovo jezero“ i druga dela klasičnog baleta, jer je tradicija važna.
Prema rečima Stajvela potrebno je da se u repertoar uvrste i modern koreografije svetskih umetnika, poput Žorža Balanšina, Jiržija Kilijana i Morisa Bežara, ali i domaćih koreografa kojima je potrebna platforma da prikažu svoj rad.
-Repertoar za ovu sezonu već je zaokružen, ali nadam se da će do kraja sezone biti izvedena jedna premijera. To ipak zavisi od upravnog odbora i novca – rekao je Stajvel.
On je rekao da već dve nedelje radi i na uvežbavanju i obuci mladih igrača, a kako je naveo, iz aktuelnog baletskog repertoara najviše mu se dopala predstava „Aleksandar“.
Stajvel je međunarodno priznat koreograf i pedagog, a vođenje baleta Narodnog pozorišta preuzeo je krajem decembra 2011. godine. Radio je kao umetnički direktor Štad teatra u Bernu, u Hong Kongu, korejskog Univerzal baleta, kao i Baleta Nevade.
Igrao je sve vodeće uloge u klasičnom repertoaru, uključujući predstave „Romeo i Julija“, „Žizela“, „Kopelija“, „Krcko Oraščić“, kao i u modernim koreografijama.
Angažovan je kao umetnički direktor Internasional Konkur de Dans u Luksemburgu, a kao gostujuci pedagog predavao je u Holandiji, Norveškoj, Kini, Nemačkoj, Portugalu, Izraelu, Mađarskoj, Turskoj, Japanu i Americi.

 

Povezana vest:  BookTok hit Nikol Arend „VAMPS: Sveža krv“ u Vulkan izdavaštvu