RaznoZaRazno-Plakat

Razno ZArazno u 26. februara u Domu omladine
 
Dom omladine, kao jedno od ključnih mesta kulture i kreativnosti mladih Beograda, otvara svoja vrata za jedan potpuno nov program – Razno ZArazno. Umetnost recikliranja, recikliranje umetnosti. Dođite da se zarazimo dobrim idejama, da se zarazimo osmehom, čuvajući okruženje od loših navika. Ulaznica su predmeti sa potencijalom za razmenu i/ili dobra ideja. Razno ZArazno je sve i svašta, dođi i proveri kakva ti je mašta!
Ovaj program, koji su osmislile mlade umetnice Ana Zarubica i Jelena Petošević, od 26. februara dešavaće se jednom mesečno u Domu omladine Beograda. Osnovna zamisao je razmena, koja podrazumeva zabavu, komunikaciju, inspiraciju, kreativnost i ideju.  Razno ZArazno biće prilika za razmenu polovnih i ručno izrađenih garderobe, nameštaja, nakita ili drugih predmeta. Sala Amerikana transformisaće se u otvoreni pijac, na koji pozivamo sve zainteresovane da izlože svoju robu za razmenu.  Tokom ovog programa biće organizovano i nekoliko kreativnih radionica koje će voditi mladi umetnici  – dizajniranje odeće, pravljenje predmeta, izrada muzičkih instrumenata od recikliranih materijala… Neki od umetnika koji su najavili učešće u radionicama su: Duboka Ilegala, Želimir Barić, Shazalakazoo, Maja Đorđević, Dušan Lazarević, Cirkusfera, Jelena Bogavac, Minja Bogavac, Ivan Gavrilović, Jelena Petoševic, Ana Zarubica….
Razno ZArazno biće prlika i za humanitarne donacije! Pozivamo posetioce da u nedelju donesu i odeću i cipele (naročito za mlade) koje žele da doniraju, a Dom omladine Beograda u  saradnji sa Centrom za integraciju mladih i RTV Studio B, distribuiraće ih ugroženim građanima Beograda.
Potrošačko društvo nepotrebno gomila predmete, zatrpava životni i ekološki prostor neprestanom trkom za novim. Umetnost teži da pruži odgovor na postojeću situaciju reciklirajući predmete  i stvori im novu namenu, novi karakter. U duhu te ideje u prostoru Doma omladine želimo da okupimo ljudi koji razmenjuju iskustvo, ideje, prošlost za budućnost, razno za razno…
Ono što je nekome staro za nekog drugog je novo. Svako ko donese nešto što želi da razmeni dobiće mali prostor poput improvizovanog štanda u duhu ove radionice, na kome može da izloži ono što želi da zameni za nešto drugo. Kako bi obezbedili prostor za izlaganje svojih predmeta, molimo sve zainteresovane da najave dolazak, putem telefona 011/3220-127, radnim danom od 09h do 17h.
Može se razmeniti ono što je materijalno, mogu se razmeniti ideje, a mogu se i materijalizovati razmenjene ideje, improvizacijom i učešćem na primenjenoj i muzičkoj radionici. Sve zavisi od mašte!
U okviru primenjene radionice kreativci će od starih stvari praviti nove (od stare garderobe novu garderobu, ili potpuno druge stvari poput jastuka, lustera, lampi, zavesa i sl.). Koristeći se osnovnim alatima, uz pomoć starih zanata kojih je sve manje a koji pokazuju kako se nešto popravlja i čuva, mogu nastati predmeti sa novom vrednošću koja se ne meri novcem. Veština nadoknađuje nedostatak novca, a novonastali predmeti usrećuju ljude. U radionici u kojoj je sve moguće želimo da  podstaknemo ljude da se „zaraze“ dobrim idejama, da stvaraju i saznaju. Cilj je da se podsetimo kako nastaje lepota.
U okviru muzičke radionice učesnici će se smenjivati na instrumentima na kojima se nisu oprobali – muzika nastaje iz predmeta koji na licu mesta postaju instrumenti. Poznati beogradski umetnici implementiraće svoje performanse u okviru nastale atmosfere i u zavisnosti od trenutka i inspiracije.
Biraćemo i najkvalitetnije radove, koji će u narednih mesec dana biti izloženi u prostoru Doma omladine. Najuspeliji biće nagrađani. Nagrada je najbolji rad za najbolji rad, kao i mogućnost održavanja samostalne izložbe u prostoru Doma omladine za one najkreativnije.
Dođite da budemo kreativni, da menjamo razno za razno, jer razno je zarazno!

 

Povezana vest:  Mikser Festival raspisuje međunarodni konkurs “Ghost Project 2017: Novi nomadi”