ostrvo 

Roman po kome je snimljena tv serija „Ostrvo“
 
Izdavačka kuća “ Evro-Ðunti“ povukla je mudar poslovni potez i emitovanje tv serije „Ostrvo“ dočekla sa novio izdanjem istoimenog romana Engleskinje Viktorije Hislop koji je danas predstavila medijima.
Kako je objasnila urednica edicije “ Savremena svetska proza“, u kojoj je roman prvobitno objavljen 2007. godine, Tea Jovanović ona je „otkrila“ Hislopovu čim se pojavio roman koji je bio njeno debitantsko delo i bila je prijatno iznenađena kada je u Velikoj Britaniji prodat u tiražu od 700.000 primeraka.
U međuvremenu je stogao do dva miliona pridatih primeraka, a „Ostrvo“ je prevedeno na 26 jezika i dostiglo je tiraž koji je producentske kuće zainteresovao za njegovu ekranizaciju.
Jovanovićeva je ispričala da je autorka, koja izuzetno voli Grčku, dobila ideju za roman tokom letovanja na ostrvu Spinalonga u neposrednoj blizini Krita i kada je postao globalni hit na Kritu je priređena velika svetska promocija.
To je, može da se predpostavi, razlog što je Hislopova odbila da proda autorska prava Holivudu za 25 miliona dolara već je prihvatila deset puta manju ponudu grčke producentske kuće za snimanje tv serije.
Ova serija je takođe postala svetski hit i od danas će se emitovati i u našoj zemlji.
Jovanovićevoj je veoma žao što do sada knjiga nije bila hit ali to pripisuje veoma lošem rešenju korica i odsustvu svake promocije dok je isto delo u Hrvatskoj sa originalnmim koircama i dobroj kampanji doživelo velik broj izdanja i pre nego je stigla serija.
Roman je, prema ocenama britanskih kritičara, dirljiva porodična saga nabijena emocijama jer glavna junakinja Aleksis Filding želi da sazna nešto više o poreklu svoje majke koja joj je otkrila samo da je u London došla sa Krita.
Polazeći da otkrije svoje grčke korene Aleksis dobija od majke pismo-preporuku da ga odnese njenoj nekadašnjoj prijateljici.
Pre nego što isplovi iz atinske luke ona saznaje da je u neposrednoj blizini Krita ostrvce Spiralonga koje je nakada bilo kolonija leproznih.
Prema pisanju “ Obzervera“ knjiga je “ minuciozno ostraživačko delo o kritskoj kulturi i podseća čitaoce na vreme kada je lepra harala svetom i kada se društvo surovo odnosilo prema “nečistima“ „.
Kritičar “ Sandej ekspresa“ je ocenio da je ovo “ pitka priča koja podseća čitaoce da ljubav i život uvek idu dalje i u najneobičnijim okolnostima“ dok je “ „Gracija“ dalekovido primetila da je to “ debi koji obećava“.
Izgleda da se to obistinjuje jer, kako je otkrila Jovanovićeva, književnica je u međuvrmenu objavila još dva romana koji su naišli na odličan prijem kod čitalaca kao i prvi a oba će moći da čitaju i srpski čitaoci pošto je drugi „Povratak“ već objavljen i radnja je smeštena u vreme španskog građanskog rata, dok je treći “ Niti“ u pripremi i u njemu se Hislopova vraća svojoj voljenoj Grčkoj.

 

Povezana vest:  Pisac Laslo Vegel otvara 55. Sajam knjiga u Beogradu