4.BUDI_logo

Međunаrodno bijenаle umetničkog dečjeg izraza – BUDI (15. maj – 15. jun 2012, Pančevo)

Raspisan je konkurs za decu umetnike

Deca znaju sve – 4. BUDI

Kulturni centаr Pаnčevа kаo orgаnizаtor 4. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа – BUDI, pozivа sve obrаzovne i kulturne institucije, te decu uzrаstа od 5 do 15 godinа, dа pošаlju svoje rаdove nаjkаsnije do 30. аprilа 2012. godine nа Konkurs sа temom Deca znaju sve, u sledećim kаtegorijаmа:

DETINJSTVO I IGRAČKE
Da su se rodili kad i vi čime bi se igrali Nikola Tesla, Agata Kristi, Mocart ili neka druga poznata istorijska ili izmaštana ličnost. Čime se igra Munjeviti Krinfolion? Nacrtajte ili napravite igračku sa kratkim objašnjenjem i uputstvom kako igračka funkcioniše. Obavezno nam javite kako se zove igračka koju Ajnštajn, Betoven, Meri Šeli ili Marija Kiri najviše vole!

MJUZIKLAŽA
Mislite da muzika i ekologija nemaju baš nikakve veze? Prijavite vaš tim za učešće u muzičko ekološkom kvizu Đubre bez granica i učinite grad čistijim i melodičnijim. Imenujte ekipu i napravite ekološku maskotu. Najinteresantnije timove pozvaćemo da učestvuju u izradi muzičkih instrumenata od đubreta. Takmičenje sa završnim koncertom će se održati pred TV kamerama u prisustvu voditelja Đubrivoja i Đubrile. Možda baš vaša muzika bude ono što nedostaje Pančevu da bi bilo lepše mesto za život.

KREIRAJ ČARAPU ZA PIPI

Pipi Dugu Čarapu znamo po otkačenim kikicama i šarenim čarapama. Ove godine vreme je da Pipi dopuni svoju kolekciju raznobojnih dokolenica koje ćete baš vi osmisliti. Deset najboljih i najšarenijih ideja poslaćemo muzeju Junibacken koji se bave književnom junakinjom Astrid Lindgren i njenim stvaralaštvom. Nacrtajte, napravite kolaž od recikliranog materijala, ispletite čarapu kakvu ni Pipi, a kamoli Astrid Lindgren nisu mogle ni da zamisle! Zamislite da ova devojčica jednog jutra odluči da obuje baš vaše čarape i krene u novu avanturu!

Povezana vest:  Kulturni četvrtak u DKSG

(PRO)BUDI EMOCIJE

Jedna fotografija – jedna priča, iz bakinog i dekinog albuma, iz prašnjavog kovčega s tavana, iz starih porodičnih albuma… Sigurno ste do sada već bezbroj puta naišli na neku fotografiju koja je pokrenula pitanja o tome kako se živelo nekada. Odaberite jednu baš takvu i pronađite inspiraciju. Napišite priču maštajući o onome što je nekada davno snimljeno. Dovedite bake i deke da pogledaju najlepše radove i fotografije koji će biti izloženi i publikovani. Sigurno će im biti zanimljivo da se i oni sami podsete kako je bilo kada su se prvi put zaljubili, upisali fakultet ili doneli na svet vaše roditelje…

BONTON U STRIPU

Bonton je lepa stvar za korišćenje, ali često dosadna za čitanje ili učenje. Verujemo da svako od vas ima nešto što bi preporučio kao učtivo ponašanje u različitim prilikama. Zato je Krinfolion ove godine odlučio da bonton učini zanimljivim svima i da svako lepo vaspitano dete ispriča šta za njega znači kulturno ponašanje. Kako bi i oni mlađi ali i stariji koji su možda već i ponešto od ovoga zaboravili, brže naučili kako reći „hvala, „prijatno“ ili „nema na čemu“, pozivamo vas da pošaljete svoj predlog u obliku stripa. Zamislite neku situaciju u kojoj je važno lepo se ponašati, bilo da je to u muzeju ili čak na nekoj drugoj planeti i nactajte vaš bonton u formi stripa od pet do deset slika. To može da bude u obliku plakata, kolaža, foto-stripa…

Povezana vest:  Anketa Detinjarija: Najbolje knjige za decu u 2015. po mišljenju kritičara, bibliotekara i izdavača

DŽUNGLA NA ASFALTU

Napravili ste pozorišnu predstavu, bend, plešete u trupi, kreirate modne detalje, vozite skejt, crtate grafite, talenat biste rado podelili sa publikom… Snimite mobilnim telefonom drugare u akciji, pošaljite nam klipove, a odabrani kandidati imaće LIVE act na BUDI-ju!

OTKAČENA REDAKCIJA

Napravite i pošaljite najšašaviju foto-vest iz dečjeg sveta, za najveselije dečje novine. Pustite mašti na volju, ali nemojte da preterujete kao neki tamo novinari. Dečji svet je dovoljno interesantan i otkačen, pa neka bude takva i vaša redakcija. Šašavu fotografiju obavezno propratiti isto tako šašavim kratkim tekstom.

Zа sve dodаtne informаcije možete se obrаtiti glаvnom koordinаtoru 4. BUDI, Mileni Kaličanin:

Kulturni centаr Pаnčevа

Vojvode Živojinа Mišićа 4

Pаnčevo 26 000, Srbijа

Tel: +381 (13) 332 334; 346 579;

Fаks: +381 (13) 351 120,

E-mail: [email protected]

Svi konkursi su otvoreni do 30. аprilа 2012. godine. Autorski i/ili grupni rаdovi mogu se dostаvljаti poštom ili lično nа аdresu:

Kulturni centаr Pаnčevа

Vojvode Živojinа Mišićа 4

Pаnčevo 26000, Srbijа

Ili elektronskom poštom nа аdresu: [email protected], sа nаznаkom – “Zа konkurs 4. BUDI”. Uz svаki rаd potrebno je navesti ime, prezime, razred i školu.

Tema četvrtog BUDI-ja inspirisana je odnosom roditelja prema deci. Odrasli mališanima često govore kako oni „ništa ne znaju”, a sve dosadašnje manifestacije dokazale su upravo suprotno. Zato četvrti BUDI nosi naziv Deca znaju sve. Manifestacija je oduvek podsticala poštovanje osnovnih dečjih prava, formulisanih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta, a onda se, u okviru takve koncepcije, negovalo sve ono što tišti ne samo decu nego i čitavu planetu. Zato je BUDI od početka vodio računa o zaštiti životne sredine, koju najmlađima ostavljamo u nasleđe, ali i o socijalnim problemima, koji postoje i u uređenom svetu, poput pitanja tolerancije različitosti. I ovaj BUDI neće odstupiti od dosadašnje koncepcije. Sva deca i mladi imaju ista prava tako da će se BUDI zalagati da nijedno dete ne sme biti oštećeno zbog svog pola, boje kože, jezika ili religije, uključujući podjednaka prava i za decu invalide. Zato će, tokom mesec dana kreativnog rada u Pančevu, učesnici BUDI-ja, uz pomoć Munjevitog Krinfoliona, pokazati kako njihov svet može da bude šareniji, lepši i bolji od sveta odraslih.

Povezana vest:  Novi roman Muharema Bazdulja - "Nevidljiva družba" u prodaji

Jer deca znaju sve!

BUDI je međunarodni umetnički festival namenjen deci od 5-15 godina starosti koji se svake druge godine održava u Pančevu od 15. maja do 15. juna. Program BUDI-ja koncipiran je kroz tri segmenta. Prvi segment čine domaće i inostrane pozorišne produkcije za decu različitog uzrasta. Drugi segment čine brojne umetničke radionice dečjeg stvaralaštva koje vode afirmisani umetnici i stručnjaci. Treći segment ovog festivala jeste izlaganje i predstavljanje radova pristiglih na konkurs ili nastalih kao rezultat radionica, a najbolji radovi se nagrađuju. BUDI ne samo da promoviše stvaralaštvo za decu i nudi im zanimljive sadržaje koje su za njih stvorili odrasli, već jednaku pažnju posvećuje i dečjem stvaralaštvu odnosno deci kao umetnicima, što ga čini veoma kompleksnim i jedinstvenim dečjim festivalom ne samo u zemlji već i regionu.