15_godina_STUDIA_ISKORAK

Jubilej Studija izvođačkih i vizuelnih umetnosti ISKORAK

Utorak, 13. mart 2012. u 19:30

DOB

Studio Iskorak posebno kreiranim celovečernjim programom 13. marta obeležava jubilarnih 15 godina od osnivanja i rada u Domu omladine Beograda. Izložbom fotografija biće predstavljen rad i projekti jednog od najstarijih dramskih studija koji primenjuje pozorišnu i vizuelnu umetnost u radu sa tinejdžerima, premijerno će biti izvedena predstava „Nebom grada – fragmenti gradskog detinjstva“ koja će predstaviti poslednju generaciju članova studija, a projekcijom izabranih video materijala publika će se podsetiti na prethodne predstave i performanse nastale kao produkt procesnog rada sa mladima.

PROGRAM:

19.30 / Hol ispred Amerikane

Otvaranje izložbe fotografija sa radionica i iz predstava.

Izložbu otvara Ljubica Beljanski Ristić

20.00 / Amerikana

Premijera predstave „Nebom grada- fragmenti gradskog detinjstva“

Koncept i kretivno vođstvo Ana Konstantinović i Ana Đorđević

Igraju članovi studija:  Manja Topalović, Kristina Radnović, Marko Panajotović, Vojislav Matić i Nikola Zablaćanski

Povezana vest:  Vreme kod kuće provedite uz dobru knjigu, Vulkan je tu za vas i u teškim trenucima

21.00 / Amerikana

Projekcija izabranih video materijala i zapisa procesnog rada i predstava

Domaćin večeri: Diana Kržanić Tepavac, osnivač i umetnički direktor Studija Iskorak

DETINJSTVO

„Život je divno čudo sve dok je igra… Jer igra je sloboda… I čovek je Čovek sve dok u njemu titra makar iskra detinjstva…“   Dragan Lukić, dečji pesnik

Kada je početkom januara 2006. godine umro pesnik Dragan Lukić, ponovo sam se susrela sa zbirkom njegovih kratkih pozorišnih tekstova za najmlađe i nešto veću decu. Čitajući tada „Paž Laž“ igru za glumce i lutke, mislila sam  kako je pesnik do samog kraja nosio svoju razdraganost i dečačku toplu  naivnost sa  neobičnom svežinom, kako nije izgubio sećanje na detinjstvo i dečačke fascinacije tramvajima, neboderima i gradom kojima se obraćao kao živim bićima sa puno vedrine i kojima je tepao. Pesnik Lukić se zalagao za poštovanje detinjstva i malog čoveka, na pravo deteta na radost, igru i nadu, zalagao se za humanizaciju života u gradu.

Povezana vest:  Programi pod nazivom „Zato što volim Skadarliju” ispred Kuće Đure Jakšića

Kako  izgleda  odrastanje u Beogradu danas u poređenju sa slikama odrastanja pesnika  koji je tako zaneseno pričao o trolejbusima i soliterima kao junacima rastućeg i obećavajućeg grada prepunog izazova za detinje oči i uši? Kakvi su izazovi sa kojima se sreću deca danas? Kakve će slike  detinjstva nositi sa sobom današnji tinejdžeri, ko su njihovi urbani junaci, fascinacije, očekivanja, perspektive?

Na ova pitanja pokušali su da pronađu odgovore članovi Studija Iskorak kroz radionice  tokom jeseni 2011. Radionice je na moj poziv da se u današnjem kontekstu preispitaju teme detinjstva kojima se bavio Lukić, vodila mlada pozorišna rediteljka Ana Konstantinović sa dramaturgom Anom Đorđević. Proces kroz koji su se bavili igrom, ritmovima, osluškivanjem,  odbačenosti, odnosima roditelja i dece, doneo je materijal koji je  tokom februara i marta 2012. pretočen u predstavu pod nazivom „Nebom Grada- fragmenti gradskog odrastanja“.

Povezana vest:  Verdijeva „AIDA" za kraj programa „Metropoliten na bis" na velikom platnu bioskopa Cineplexx

Ova predstava  premijerno će  biti prikazana 13. marta 2012. godine u Domu omladine Beograda u kome Studio izvođačkih i vizuelnih umetnosti Iskorak realizuje svoje programe već punih 15 godina.

Diana Kržanić Tepavac

osnivač i direktor Studija Iskorak

Studio Iskorаk se svojim dugogodišnjim delovаnjem zаlаže zа sаdržаjno i kvаlitetno neformаlno obrаzovаnje koje koristi pozorišnu i vizuelnu umetnost  kаo medije zа rаd sа decom i mlаdimа zа njihov lični rаzvoj, sigurnije odrаstаnje, socijаlizаciju i lаkšu integrаciju mlаdih u društvo. Prvobitno zаmišljen kаo progrаm koji kroz umetničku prаksu nаstoji dа podrži tinejdžere koji rаstu u teškim društvenim okolnostimа, dаnаs Studio Iskorаk rаdi nа progrаmimа  koji se odnose nа oblаsti kulture, umetnosti, obrаzovаnjа i vаspitаnjа i njihovih međusobnih prožimаnjа. Kroz krаtkoročne i dugoročne projekte istrаžuju se uloge  i znаčаj umentičkog obrаzovаnjа i obrаzovаnjа kroz umetnost u rаdu sа mlаdimа, uticаj nа njihov lični rаzvoj  i rаzvoj ukupnog  civilnog društvа.