ples_sa_zmajevima_-_deo_prvi_snovi_i_prah_v

ples_sa_zmajevima_-_deo_drugi_posle_gozbe-dzordz_r_r_martin_vRomani i serija Dž. Martina hit u Srbiji i svetu
 
Osam meseci posle svetske premijere, izdavačka kuća „Laguna“ objavila je dugoočekivani peti nastavak serijala „Pesma leda i vatre“ Džordža Martina – dvotomni „Ples sa zmajevima“.
Martinovi romani, po kojima je snimljena i HBO hit serija „Igra prestola“ čija se druga sezona u Srbiji očekuje početkom aprila, odmah po objavljivanju stekli su legije sledbenika i obožavalaca koji su sa oduševljenjem i nestrpljenjem čekali svaki novi nastavak priče o likovima Sedam kraljevstava.
Zanimljivi likovi, neobični svetovi ali i filmičnost same priče učinili su od ovog holivudskog scenariste i producenta, jednog od najprodavanijih pisaca u žanru epske fantastike.
Kada se prošlog jula u američkim knjižarama, posle šest godina pauze, pojavio novi nastavak mediji su pisale hvalospeve o „Plesu sa zmajevima“ rekavši da je vredelo čekati na uzbudljiv, duhovit, emotivan, zastrašujuć i grandiozan nastavak „Gozbe za vrane“.
Za svega dva dana, u SAD je prodato više od 300.000 primeraka romana a autor je najavio još najmanje dva nastavka. „Kada bude, biće“, rekao je tada Martin na pitanje kada se može očekivati novi roman, a kritičari pak navode da je svaki njegov roman, ako je napisan kao „Ples sa zmajevima, vredan svakog čekanja.
Dve nedelje po objavljivanju, novi roman – podeljen u dva toma – postao je i bestseler „Lagune“ čemu doprinosi i popularna serija čija je prva sezona jedna od najprodavanijih DVD izdanja u SAD.
„Ples sa zmajevima“ je podeljen na dva dela: „Snovi i prah“ i „Posle gozbe“, a zajedno imaju više od 1.000 strana. Prethodne knjige o svetu Sedam kraljevstava su: „Pesme snova“ „Gozba za vrane“, „Oluja mačeva“, „Igra prestola“ i „Sudar kraljeva“.
U novom nastavku budućnost Sedam kraljevstava visi o koncu. Na istoku Deneris, poslednji izdanak kuće Targarjena, čiji su zmajevi izrasli u strašne zveri, vlada kao kraljica grada podignutog na prahu i smrti, opkoljena neprijateljima.
Pošto se pročulo gde je ona, mnogi traže Deneris i njene zmajeve, a među njima je kepec Tirion Lanister, koji je pobegao iz Kraljeve luke ucenjene glave, osuđen na smrt zbog ubistva svog sestrića kralja Džofrija.
Na severu se pruža veliki Zid od leda i kamena – prepreka snažna tek koliko i ljudi koji ga brane. Kopile lorda Edarda Starka, Džon Snežni, izabran je za 998. lorda zapovednika Noćne straže, ali on ima neprijatelje i u samoj Straži i s one strane Zida, gde se okupljaju sile neizrecivog užasa.

 

Povezana vest:  Nagrada "Branko Miljković" pesniku Miodragu Raičeviću