deciji_festival_znak

Dečiji pozorištni festival od 20. maja u Subotici
 
Međunarodni festival pozorišta za decu, 19-ti po redu, biće održan od 20. do 26. maja u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava u Vojvodini i drugim krajevima Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u Mađarskoj, saopštili su danas organizatori festivala.
Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, kao i zemlje domaćina – Srbije.
U fokusu Festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bjalistoka i Vroclava u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala.
Za učešće u takmičarskom programu ove godine prijavljeno je 204 predstave iz 41 zemlje, a u okviru zvanične selekcije biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja – Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Čilea, Egipta, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije,Slovenije, Srbije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva.
Iako uzrast publike nije strogo ograničen – ciljna publika su deca uzrasta do 18 godina, pa su se tako na repertoaru, kako se dodaje u saopštenju i ove godine našle predstave koje nisu sve za sasvim malu decu, o čemu svedoče i imena autora po čijim delima su predstave rađene: od braće Grim i Andersena, preko Čukovskog, Vilhelma Haufa i Lajmana Frenka Bauma, pa sve do Šekspira i Čehova.
Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena “Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 21. do 25. maja.
Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.
Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade – Gran Pri za najbolju predstavu u celini, Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno), Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolju scenografiju, Nagradu za najbolju originalnu muziku, Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada).
O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.
Pored takmičarskog, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe – 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku škola lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.
Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

 

Povezana vest:  Popust za studente i penzionere za 65. rođendan Terazija