Tosca_(c)_Wilfried_Hoesl 

Poznata Pučinijeva opera „Toska“ u izvođenju minhenskog Narodnog pozorišta 18. aprila u bioskopima „Cineplexx“ u Beogradu i Kragujevcu
 
„Toska“, jedna od najpoznatijih Pučinijevih opera, u produkciji minhenskog Narodnog pozorišta, biće prikazana 18. aprila u 19 časova u bioskopima „Cineplexx“ u Beogradu i Kragujevcu.
Visoko kvalietatn snimak ove opere, treći po redu u predsezoni beogradskog bioskopa, otvoriće opersku predsezonu i u Kragujevcu, nakon čega će se ostale opere prikazivati  istovremeno u oba bioskopa.
U septembru počinje operska i baletska sezona u „Cineplexx“ bioskopima, tokom koje će se emitovati direktni prenosi iz najboljih svetskih pozorišta i operskih kuća.
„Toska“, inspirisana istoimenom dramom Viktoriena Sardua, svrstana je, uz „Boeme“, u najznačajnije opere Đakoma Pučinija. Ova opera, smeštena u vreme borbi bonapartista i njihovih protivnika, govori kako o političkim, tako i o i ljubavnim intrigama.
Ulogu markantne pevačice Toske igra sopran Karita Matila, a u ulozi njene ljubavi, slikara Kavaradosija, blista jedan od najtraženijih spinto tenora, Jonas Kaufman. Dirigent je maestro Fabio Luisio.
„Toska“ minhenskog Narodnog pozorišta je delo nadahnutih izvođenja, praćenih horom Bavarske opere, i vrhunskog vizuelnog identiteta.
U nastavku operske predsezone ljubitelje klasike u bioskopima „Cineplexx“ u maju očekuje „Ana Bolen“ u izvođenju ansambla Bečke opere, zatim u junu Verdijeva „Aida“ iz milanske Skale. Kao poslednja u predsezoni, u julu će biti prikazana opera „Nabuko“, snimljena na sceni antičkog pozorišta Taormina na Siciliji.

 

Povezana vest:  Mjuzikl "Jadnici" sutra 100. put u Madlenianumu