Kamen_srece_(Jakutsk,_Rusija)1

Predstave iz Čilea, Egipta, Rusije i iz još 12 zemalja na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici
 
Na radost dece svih uzrasta i na ništa manju radost svih ljubitelja i poznavalaca pozorišnog stvaralaštva za najmlađe, a posebno lutkarstva, u Subotici će od 20. do 26. maja ove godine po devetnaesti put biti održan Međunarodni festival pozorišta za decu.
U okviru takmičarskog programa biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja. Između ostalih, ove godine će posetioci Festivala imati priliku da vide predstave iz udaljenih zemalja i upoznaju manje poznate kulture. Tako će, u okviru zvanične selekcije Festivala, nastupiti Pozorište lutaka Davida Zuazole iz Santjaga (Čile) sa predstavom „Prljavo krilo“ prema tekstu i režiji Davida Zuazole i Kairsko pozorište lutaka iz Kaira (Egipat) sa predstavom „Velika noć“ prema tekstu Salaha Džahina i u režiji Salaha Al Sake. U okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa Festivala, gostuje čak pet predstava iz različitih krajeva Rusije što će posetiocima omogućiti da na jednom mestu bolje upoznaju plodnu i raznoliku pozorišnu produkciju ove daleke zemlje. Takođe, u okviru zvanične selekcije Festivala, posetioci će imati priliku da pogledaju i predstave iz susednih i zemalja iz regiona – Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, ali i predstave iz Velike Britanije, Poljske, Italije, Francuske i iz zemlje domaćina, Srbije.
Predstava „Prljavo krilo“ Pozorišta lutaka Davida Zuazole iz Santjaga specifična je po tome što, za razliku od većine predstava koje su rad grupe autora, predstavlja individualni autorski projekat mladog čileanskog lutkara Davida Zuazole. David Zuazola je pomenutu predstavu osmislio i realizuje je potpuno sam. Sve što se može videti na sceni, počev od lutaka izrađenih od odbačenih stvari (otpada) i sa specifičnim načinom animacije, njegovo je delo.
Egipatska predstava „Velika noć“ Pozorišta lutaka iz Kaira je lirska opereta koja prikazuje tradicionalne scene prilikom verskih praznika. Predstava je nastala kao rad grupe autora, vrhunskih egipatskih umetnika, od kojih je svaki uložio svoj maksimum u njeno stvaranje. Ona ima karakteristike kultne egipatske predstave koja nakon pedeset  i više godina među starijom egipatskom generacijom budi nostalgiju za danima mladosti. Radi se o tradicionalnom komadu koji su postavljali mnogi ugledni egipatski autori, a interesantno je da je prva postavka „Velike noći“ igrana u bivšoj Jugoslaviji, pre nego i u samom Egiptu daleke 1961. godine.
Medved_(Kostroma,_Rusija) 
Iako uzrast publike nije strogo ograničen, moglo bi se reći da su ciljna publika deca uzrasta do osamnaest godina, pa su se tako na repertoaru i ove godine našle predstave koje nisu sve za sasvim malu decu, o čemu svedoče i imena autora po čijim delima su predstave rađene: od braće Grim i Andersena, preko Čukovskog, Vilhelma Haufa i Lajmana Frenka Bauma, sve do Šekspira i Čehova. Jedna od njih, predstava „More na vidiku“ francuskog Teatra Bouffou (Bufu) prikazuje slučaj svojevrsnog ilegalnog migranta, čoveka koji u želji da prvi put u životu vidi more kreće na put biciklom i, iako bez potrebnih papira, prolazi nekoliko zemalja, da bi ga na kraju, gotovo pred samim ciljem, kontrola uhvatila i deportovala u mesto polaska. Sam autor, Serž Bulije, o predstavi kaže sledeće: „Neki će reći da priče o doseljenicima, ljudima bez papira, nisu tema za decu. Zar se ona ne suočavaju svakim danom sa pojmovima prostora, teritorija, sa granicama i okvirima? Sa ograničenjima? Naša romantična vizija detinjstva često nas nagoni da zaboravimo da deca žive u istom svetu kao mi, u kome vladaju isti zakoni, koji su stvorili odrasli kojima ona nemaju baš ništa da kažu; da se njihovo shvatanje sveta hrani osećajnošću, utiscima, aktivnim posmatranjem života odraslih; da vrlo rano nauče da osete šta je pravedno a šta nije.“
Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 21. do 25. maja. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.
U fokusu Festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bjalistoka i Vroclava u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala.
Pored takmičarskog, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku škola lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.
Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:
-Grand Prix za najbolju predstavu u celini
-Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)
-Nagradu za najbolju režiju
-Nagradu za najbolju scenografiju
-Nagradu za najbolju originalnu muziku
-Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
-Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)
O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.
Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

 

Povezana vest:  Triler koji nanosi opekotine: "Polje Meduza" Ota Oltvanjija u prodaji od 18. oktobra