Ako ostanem 

Kuda je otislaEvro-Ðunti predstavio nove naslove za Dan knjige
 
Izdavačka kuća „Evro-Ðunti“ koja je u 2011. imala najviše objavljenih naslova, opredelila se da Svetski dan knjige obeleži radno, predstavljajući tri nova naslova: dva Gejl Forman „Ako ostanem“ i „Kuda je otišla“, i Sare Vinman „Kada se zec zvao Bog“.
Knjige se, kako trvdi njihova urednica Tea Jovanović, značajno razlikuju od masovne produkcije komercijalnih izdanja namenjenih čitaocima koji se na zapadu označavaju kao mlađe odrasle osobe (od 17 do 30 godina), jer ih odlikuju iskrene emocije, hrabro iznošenje nerkonvencionalnih stavova o nekim druzštvenim tabuima i po izvanrednom stilu kojim su pisane.
U oba slučaja su spisateljice engleskog govornog područja i dok je Gejl Forman Amerikanka, koja je radila kao novinarka pišući za časopise “ Kosmopoliten“ i „El“ i tinejdžerski „Seventin“, već stekla ugled i kao pisac romana, Sara Vitman je Engleskinja koja se bavila glumom u pozorištu i na televiziji i ovo joj je prvi roman, koji je preveden na 29 jezika što je neka garancija da se radi o zanimljivom štivu.
Jovanovićeva, sa dugogodišnjim uredničkim iskustvom, kada je reč o prevedenoj literaturi i vlasnica sopstvene agencije za posredovanje kod autorskih prava, rekla je da se Formanova proslavila prvim romanom iz serijala o o Miji i Adamu „Ako ostanem“.
Sledeći „Kuda je otišla“ je nastavka priče o dvoje mladih muzičara čija veza prolazi kroz burne, dramatične događaje.
U prvom romanu Mija je violinistkinja koja živi u srećnoj porodici sve dok joj u saobraćajnoj nesreći ne poginu svi, osim nje, koja je u komi i bori se za život. Momak Adam je taj koji joj pokušava uliti volju da preživi, a Mija se u bolničkom krevetu priseća svog tinejdžerskog života, ljubavio prema muzici i traga za odgovorom da li da se bori za žzivot.
Sledeći roman se događja tokom jedne noći, tri godine docnije u Njujorku gde se ponovo sreću Mija i Adam, koji su u međuvremenu krenuli svako svojim pitem. Mija je slavna violinistkinja koja ima koncert u Karnegi holu, a Adam se sprema na prvu evropsku turneju sa svojim bendom. Da li su postlai stranci ili se njihova veza mozez obnoviti, dilema je na koju traže odgovor.
Jovanovićeva je ispričala da je ista ekipa koja je snimila serijal filmova o tinedžerskoj ljubavi prema sagi „Sumrak“ Stefani Majer, otkupila autorska prava da snima filmove o Miji i Adamu, jer su prepoznali da je to priča koja će opčiniti novu generaciju čitalaca.
Ona je prepoznala da je to topla, jednostavna priča o običnim mladim ljudima koja je univerzalna i može da dirne svakoga bez obzira koliko ima godina.
Za roman „Kad se zec zvao Bog“ Jovanovićeva je rekla da se na delikatan i iskren način bavi tabu temom incesta između brata i sestre. Posebna kvalitet ovoj knjiizi, prema rečima Jovanovićeve, daje autorkin smisao za humor koji svet u kome žive glavni junaci čini manje mračnim, ekscentričnim i tužnim.
„Priča o porodici, prijateljstvu, tajnama i ljubavi ispričana setno i s humorom“, napisao je kritičar časopisa „Mar Kler“, dok je „Dejli mejl“ zabeležio da je glas naratorke „očaravajući, nećete moći da taj glas izbacite iz glave“.
Poruka koju je “ Evro-Ðunti“ želo da uputi čitaocima povodom Svetskog dana knjige preko novih naslova je da uprkos svim teškoćama izdavači neće da ih iznevere, rekla je menadžer za odnose sa javnošću, iskusni noivnar i urednik Mila MiIosavljevioć.

 

Povezana vest:  Dečji dani na Beogradskom sajmu knjiga