Stojan Krkuleski 

Klarinetista Stojan Krkuleski 2. maja u Gvarneriusu
 
U okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Centru lepih umetnosti „Gvarnerius“ 2. maja koncert će održati mladi klarinetista Stojan Krkuleski.
Dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima klarinetista Krkuleski (26) je u martu osvojio prvo mesto na najznačajnijem internacionalnom takmičenju u Srbiji, na 42. međunarodnom takmičenju Muzičke omladine „Jeunešes Musicales 2012“, koje je ove godine okupilo najbolje mlade klarinetiste iz celog sveta.
Krkuleski će na koncertu u „Gvarneriusu“ nastupiti sa mladom pijanistkinjom Sarom Vujadinović (21) koja je najmlađi doktorant Beogradskog univerziteta, sa 20 godina završila je master studije na Fakultetu muzičke umetnosti gde je sada doktorant.
Vujadinović je na prestižnim takmičenjima mladih muzičara osvojila više od 30 prvih nagrada, laureat je značajnih svetskih konkursa u SAD (Gina Baćauer), Češkoj (Smetana, Karl Černi, Usti nad Labem,Concertino Praga), Italiji (Ankona, Rakoniđi, Teramo, Torino, Trst).
Na koncertnom programu dvoje mladih umetnika su dela Kšištofa Pendereckog, Roberta Šumana, Kloda Debusija, Ante Grgina, Basi/Verdi.
Pored najnovije nagrade, trijumfa na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Krkuleski je pobednik konkursa Jamaha Muzikal Fodacije za Evropu 2012.godine u Cirihu.
Krkuleski je nakon završenih studija na FMU u klasi Ante Grgina sa najvišim ocenama, od 2010. godine student master studija na Muzičkoj akademiniji Bazela u klasi Fransoa Bende.
Mladi umetnik tokom studija na FMU održao je resitale u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Kao solista nastupao je sa Bazelskim kamernim orkestrom, orkestrom profesora FMU „Camerata Serbica“, Simfonijskim orkestrom FMU i Sarajevskom filharmonijom.
Trenutno je na mestu praktikanta u Simfonijskom orkestru Berna, aktivan je na koncertnim podijumima Švajcarske, posebno na polju kamerne i savremene muzike.
Koncert mlade violinistkinje Jelene Matović sutra uveče u Centru lepih umetnosti inicirala je dekan FMU dr Dubravka Jovičić sa željom da diplomirani studenati FMU: gudači, duvači, solo pevači i pijanisti, koji su na svojim katedrama izabrani za najbolje, kroz solističke koncerte u Gvarneriusu javnosti predstave svoje umetničke domete.
Svi učesnici ciklusa su višestruki dobitnici prestižnih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a kao najbolji na svojim odsecima, dobitnici su i nagrada iz fondova koji nose imena naših istaknutih muzičara.
Mlada umetnica koja je prošle nedelje otvorila ciklus, violinistkinja Jelena Matović dobitnica je brojnih nagrada na uglednim takmičenjima, dva puta je proglašavana za najboljeg studenta na odseku violine FMU-a, uz nagradu za najbolji diplomski ispit u školskoj 2009/2010. godini.

 

Povezana vest:  „Sve je umetnost“ – jesen 2017. u Beču