Vokalna_grupa_KODA_uz_podrsku_Janje_Loncar_peva_pesmu_Bashtinjenje 

Beograd obasjan neonima u devetoj Noći muzeja!
 
U samo jednoj neonskoj noći u godini, muzeji, galerije i ulice glavnog grada ostaće budne do ranih jutarnjih sati – 19. maja Beograd očekuje odličan provod u muzejima.
Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja pod svoje okrilje, deveti put, okupila je preko 150 institucija kulture na 67 mesta u gradu sa više od 100 zanimljivih sadržaja.
U Noći muzeja, od 18 sati, u cilju lakšeg snalaženja Beograd će biti podeljen u sedam gradskih zona.
„Prošle godine smo uspeli da otvorimo vrata SIV-a dok vas ove godine pozivamo da pogledate premijerne i ekskluzivne sadržaje Noći muzeja: sliku Miće Popovića koja je bila zabranjena decenijama a javnosti će biti dostupna samo osam sati u Nacionalnoj galeriji, da prošetate kroz parkove Belog dvora, da obiđete novootvoreni Muzej srpskog lekarskog društva i vidite lakatnu kost kromanjonca staru sedam hiljada godina na kojoj se vide tragovi lečenja preloma kao i da zapevate motivacione pesme sa omladinskih radnih akcijih iz perioda njihove najveće popularnosti u Arhivu Jugoslavije” kaže Ana Jovanović, jedan od osnivača Noći muzeja i dodaje ”Ne zaboravite, Noć muzeja je samo jednom godišnje, ako je propustite, nema popravnog i nema šetanja po muzejima i galerijama iza ponoći, narednih 365 dana.”
Narodna biblioteka Srbije, koja premijerno učestvuje u Noći muzeja, biće mesto povratka u tridesete godine prošlog veka sa autentičnim detaljima kao što su koncerti, oldtajmeri, stare ploče, čajanka… Sve to, po prvi put, biće predstavljeno u najstarijoj ustanovi kulture u Srbiji.
Vojni muzej u Noći muzeja nudi borbe neustrašivih mačevalaca, borilačke veštine uživo i pompezne zvuke fanfara! Na izložbi oružja o azijskim ratnicima najborbenijima se nudi prilika da savladaju i pokoju ratničku veštinu.
Muzej Nikole Tesle ispričaće intimnu priču poslednje decenije Teslinog života, koliko je stanovao na 33. spratu hotela “Njujorker” u Njujorku. Teslin krevet, frižider, sef, ormarići ali i delovi garderobe, predmeti za ličnu higijenu dočaraće ambijent u kom je živeo.
Etnografski muzej baviće se sujeverjem odnosno praznoverjem. Posetioce u muzejskoj noći zaintrigiraće merdevine, otvoreni kišobran, crna mačka, prazna kolevka, raširene makaze i hleb okrenut naopako.
Dečji muzej, premijerno u Noći muzeja, predstavlja priču koju pričaju igračke: pegle i šporeti, lutke i mede, mali komadi nameštaja, automobili, konjići za ljuljanje i sve ono što je činilo život dece od kraja 19. veka pa sve do danas.
Konak Kneginje Ljubice izlaže kuvarice, na platnu vezene poruke koje su nekada visile po domaćinstvima. Posetioce očekuju i duhovito ispričane priče o porukama koje su podsećale ženu da “manje zbori, da joj ručak ne zagori“ a uživo će se spravljati tradicionalni hlebovi uz izgovaranje zdravica tokom mešenja.
Muzej istorije Jugoslavije predstaviće razvitak tehnike za svakodnevnu upotrebu i ekspanziju elektronske industrije u Jugoslaviji od 1950 pa do 1970. godine. Drugim rečima, posetioci će saznati kako su mali kućni aparati uneli velike promene u naše živote.
Najvernije fanove Facebook stranice Noći muzeja očekuje Tajna lokacija, prostor koji će obići 500 najbržih i najupornijih posetilaca devete Noći muzeja.
Ulaznice se mogu kupiti u Bilet centru, TC Ušće, Areni Beograd, Domu sindikata, Delfi knjižari SKC i Vulkan knjižari u Delta sitiju. Cena karte je 400 RSD a na dan manifestacije moći će da se kupi i na samim lokacijama.
Sponzor beogradske Noći muzeja je Viasat History a prijatelj manifestacije, peti put zaredom, jeste kompanija MTS.
Kompanije koje su podržale devetu Noć muzeja su Alpha bank, Nestea, EPS i Fiat.

 

Povezana vest:  Nastavak bestselera "P. S. Volim te" - roman "Postskriptum" u prodaji od 26. septembra