Bekim-Sejranovic_foto_Marko_Gracin

BEKIM SEJRANOVIĆ GOSTUJE U BEOGRADU
 
Izdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanje  jednog od najboljih pisaca sa ex-Yu prostora Bekima Sejranovića.  Autor čija je knjiga Ljepši kraj bila veliki hit u Srbiji upravo je za našu izdavačku kuću objavio svoj roman Nigdje niotkuda za koji je nagrađen prestižnom nagradom „Meša Selimović“ za najbolji roman sa prostora Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Bekim Sejranović će boraviti u Beogradu 24. i 25. maja, a 24. maja od 17:30 u knjižari Beopolis (Eurocentar u Makedonskoj ulici) potpisivaće svoje knjige i družiti se sa čitaocima. Tokom trajanja promocije knjiga Nigdje, niotkuda prodavaće se po specijalnoj promotivnoj ceni
.
O KNJIZI

Glavni junak prvog romana Bekima Sejranovića čitav svoj život provodi u lutanju, poput nekakvog savremenog Odiseja. Nakon detinjstva u Bosni, prelazi u Rijeku gde provodi buntovničke srednjoškolske godine, da bi ga ratni vihor odneo u Norvešku. Tamo u egzilu, prinuđen je na novi početak.
No koreni su prejaki i stalno ga vuku nazad, ali ona zemlja za kojom pati više nije ista. Stranac u Norveškoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, pripovedač biva osuđen na lutanje meridijanima, onim geografskim i onim unutrašnjim, u večitoj potrazi za izgubljenom zemljom i izgubljenim godinama.
Ali nije ovo samo puka autobiografija jednog nevoljnog apatrida. Pred sobom imamo i filigranski ispletenu povest XX veka ovih prostora, koju autor ispisuje kroz priču o istoriji svoje porodice. Lutanja, izbeglištva, egzil… kao usud jednog podneblja i pokretač večitog počinjanja iznova kojemu se kraj ne nazire.
Briljantan prvenac jednog od najtalentovanijih bosanskih pisaca i verovatno najsvežiji književni glas još od pojave Miljenka Jergovića. Zasluženo ovenčan prestižnom regionalnom nagradom „Meša Selimović”  (u konkurenciji Arsenijevića, Pištala i Albaharija), Sejranović je došavši „niotkuda“ osvojio naklonost publike i kritike ovom knjigom.
 
O AUTORU
Bekim Sejranović je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. Pohađao je pomorsku školu i studirao kroatistiku i književnost u Rijeci. Od 1993. živi u Oslu u Norveškoj gde je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Sa norveškog je preveo između ostalog dela Ingvara Ambjørnsena i Frode Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče Veliki pusti krajolik. Autor je studije Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova, knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj.
Bekim je za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Ženio se tri puta, a ćerku je dobio u vezi između drugog i trećeg braka. Ima brodić, i jednom je njim krenuo do Crnog mora ali je stigao samo do Morave. Živi i radi na relaciji Oslo – Hvar.

 

Povezana vest:  Dani Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji, od 10.8-12.8.