Noc_muzeja_VISUAL_2012

Počela 9. „Noć muzeja“
 
Oglašavanjem fanfara u 18 sati sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu svečano je počela 9. beogradska “Noć muzeja”.
Članovi kluba „Makoto“ demonstrirali su kendo veštinu – borba sa japanskim mačevima.
Posetioci su čekali u redu da uđu u Galeriju i pogledaju izložbu “Ratnici Azije”, na kojoj je predstavljeno oružje ratnika Japana, Kine, Indije, Nepala, Irana…
Do 2 sata posle ponoći Beograđani će moći da obiđu 67 lokacija sa više od 100 programa.
Narodna biblioteka Srbije, oldtajmerima, kostimima, muzikom i izložbama, vratiće posetioce u tridesete godine prošlog veka, Etnografski muzej, programom “Pomeri se s mesta”, izazvaće ih da prođu ispod merdevina ili prisustvuju razbijanju ogledala.
U Muzeju Nikole Tesle predstavljeni su predmeti iz sobe slavnog naučnika u Njujorku gde je proveo poslednju deceniju života, dok će pripadnice lepšeg pola moći da se oprobaju u Konaku kneginje Ljubice u mešenju hleba.
Izrađivanje rodoslovnih tablica predviđeno je u Manakovoj kući, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke organizuje se “noć superheroja”, Muzej istorije Jugoslavije prikazaće razvitak tehnike na primeru aparata za svakodnevnu upotrebu i ekspanziju industrije u Jugoslaviji od 1950. do 1970. godine, a Filozofski fakultet će samo večeras biti “muzej živih figura”.
U ponudi “Noći muzeja” su i izložba slika Save Šumanovića, serija grafika islandskog umetnika Gudmundura Gudmundsona, postavka o Oliveri Marković, igračke u Dečjem muzeju, izložba “Medicina u Srbiji kroz vekove”, insekti u Prirodnjačkom muzeju…
Deveta “Noć muzeja” održava se u 65 mesta u Srbiji, istovremeno kada 3.000 muzeja i galerija širom Evrope u jednoj noći otvara svoja vrata posetiocima.
Prvi put manifestaciji su se pridružili Apatin, Gornji Milanovac, Irig, Lepenski Vir i Paraćin.

 

Povezana vest:  „Mesec ljubavi" u U svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima , popusti do 50%