Katja_Gorjanc_-_Slovenija_-_YBD

POSLEDNJE VEČE MIKSER FESTIVALA U ZNAKU DODELE NAGRADA ZA INDUSTRIJSKI DIZAJN

Večeras je završen Mikser festival, koji je tokom devet dana trajanja posetilo približno sto hiljada gostiju. Dve i po hiljade učesnika iz 50 zemalja sveta realizovalo je 120 projekata na čak 11 hektara površine, u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom širom Savamale, učinilo je da Beograd bude centar evropske kreativnosti.

Završnica festivala je protekla u znaku dodele nagrada za međunarodni konkurs iz oblasti industrijskog dizajna – Ghost project (Goust prodžekt), koji organizacija Mikser realizuje sedmu godinu za redom. Svečano proglašenje pobednika se odigralo u hotelu Bristol uz prisustvo velikog broja dizajnera iz inostranstva koji su lično prisustvovali uručenju nagrada. Posetioci Mikser festivala su u okviru postavke Goust prodžekt mogli da pogledaju 104 prototipa, odabrana među više od 300 pristiglih prijava iz 30 zemalja sveta.

Povezana vest:  Održana spektakularna promocija knjige „Spas 2"

Međunarodni žiri koji čine renomirani svetski dizajner Konstantin Grčić, Jelena Matić, dizajner nameštaja i profesor na Univerzitetu u Beogradu, Borut Vild, grafički dizajner i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, i Maja Lalić, arhitekta i osnivač Mikser organizacije, dodelio je nagrade u sledećim kategorijama:

I ) Kategorija: Novi proizvod za “Mikser dizajn“ etiketu – projekti sa izložbe Goust prodžekt koji će se proizvoditi pod novom nezavisnom Mikser etiketom nameštaja i upotrebnih predmeta:

Katarina Maltar, Hrvatska – kabanica od najlona sa starih kišobrana “Reci” Naida Begović, Bosna i Hercegovina – multifunkcionalni komad nameštaja “Katanzija”Neira Sinanbašić, Bosna i Hercegovina – navlaka od filca za stare stolice “feelCover”Saša Mitrović, Srbija – čiviluk “Vigvam”Vladimir Stajić, Srbija – radni sto

Povezana vest:  U prodaji knjiga „Prste da poližeš" autorke Anabel Karmel, u izdanju Izdavačke kuće „Evro Book"

II ) Kategorija: Selekcija za izložbu “Young Balkan Designers“ (Mladi dizajneri Balkana) – putujuća izložba prototipova autora iz zemalja jugoistočne Evrope:

Andreja Georgievski, Milena Miličić, Srbija – Sistem polica “Less Dust” (Manje prašine)

Andreja Pavićević, Crna Gora i Marija Joksović, Srbija – set stočića “2 za 1”

Anja Gerin, Bosna i Hercegovina – rasklopiva torba “Ripster”

Katarina Maltar, Hrvatska – kabanica od najlona sa starih kišobrana “Reci”

Katja Gorjanc, Slovenija – stolica “Morph”

Mustafa Čohadžić, Bosna i Hercegovina – stolica “Simpla”

Naida Begović, Bosna i Hercegovina – multifunkcionalni komad nameštaja “Katanzija”

Neira Sinanbašić, Bosna i Hercegovina – navlaka od filca za stare stolice “feelCover”

Saša Mitrović, Srbija – čiviluk “Vigvam”

Vladimir Stajić, Srbija – radni sto

Povezana vest:  Svetska premijera filma Južni vetar 2 na festivalu u Puli

III) Specijalna priznanja za doprinos dizajnu – projekti čiji je potencijal prepoznat od strane žirija:

Dimitris Haidas, Grčka – za projekat “Kompaktna hoklica”

Anja Dragan, Slovenija – za lampu “Auroraborealis”

Lu Pan, Finska – za kolekciju zidnih čiviluka “Poruke”

Grupa Psalt Design (Tomas Mekoun, Ričard Bel i Dejvid Pauel), Velika Britanija – za seriju nameštaja “Tenzija”

Poslednje večeri festivala publika je uživala i u raznovrsnom muzičkom programu, a na tri bine nastupilo je 17 izvođača. Završnicu je obeležio izuzetan DJ set najuticajnijeg čoveka u istoriji tehno-popa – Danijela Milera, koji je nastupio u Mikser Hausu.

Izložbene postavke u zgradi Beogradske zadruge: “Brisani prostor”, kustoskinje Dušice Dražić i “Najlepša zgrada”, čiji kustosi su Ana Adamović i Milica Pekić, biće otvorene i nakon završetka festivala – do 25. juna.