Sećanje na glumicu Žanku Stokić i uručenje nagrade

Zanka_StokicGlumica Dara Džokić, koja je ove godine dobila nagradu za životno delo „Žanka Stokić“, položiće sutra cveće na grob svoje slavne koleginice na Topčiderskom groblju, a priznanje će joj biti uručeno dan kasnije u Narodnom pozorištu u Beogradu. 
Grob Žanke Stokić sutra će posetiti i upravnik i direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Božidar Đurović i Ivana Dimić, kao i predstavnici kompanije Večernje novosti i Skupštine opštine Požarevac, u ime osnivača tog glumačkog priznanja, saopšteno je iz nacionalnog teatra. 
Nagrada „Žanka Stokić“ biće uručena Džokićevoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 14. marta u podne. 
„Dara Džokić je među glumicama koje u potpunosti stoje iza svake svoje uloge, iza svake predstave, uspevajući da svojom jedinstvenom igrom prikaže tanane nijanse svojih likova“, naveo je žiri u obrazloženju za nagradu. 
Dara Džokić je ostvarila brojne uloge na sceni beogradskog „Ateljea 212“, ali i u Zvezdara teatru, Beogradskom dramskom pozorištu, Pozorištu na Terazijama, Narodnom pozorištu u Subotici, a igrala je i na filmu i televiziji. 
U žiriju su, pored doživotne predsednice Mire Stupice, bili Božidar Đurović, Manojlo Vukotić, Dušan Kovačević i prošlogodišnja laureatkinja Gordana Đurđević Dimić. 
Među dosadašnjim dobitnicama nagrade „Žanka Stokić“ su i Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Seka Sablić i Ružica Sokić. 
Glumica Žanka Stokić (1887 – 1947) bila je osuđena 1945. godine na osmogodišnju kaznu gubitka nacionalne časti zbog navodne saradnje s okupatorom i domaćim izdajnicima. 
Rehabilitovana je prošle godine odlukom Okružnog suda u Beogradu, koji je konstatovao da je Žanka Stokić na početku Drugog svetskog rata bila članica Narodnog pozorišta u Beogradu i da nije bila politički aktivna, kao i da je osuđena iz političkih i ideoloških razloga. 
Žanka Stokić je bila najpoznatija po ulozi Živke u „Gospođi ministarki“ Branislava Nušića, koji joj je i posvetio taj lik. 

Povezana vest:  Nature & Art – izložba umetničkih radova u Beogradu