pozoriste-na-terazijama

Premijera mjuzikla „Glavo luda“ 21. septembra u Čačku
 
Mjuzikl „Glavo luda“, u produkciji Pozorišta na Terazijama, rađen po tekstu i u režiji Nikole Bulatovića, a inspirisan pesmama koje izvodi Zdravko Čolić, biće premijerno izveden 21. septembra u Čačku, najavlljeno je danas na konferenciji za novinare.
Predstava će u Čačku imati dva izvođenja 21. i 22. septembra, a beogradska premijera je zakazana za 28. septembar.
Bulatović je objasnio da je prvu reč komada „Glavo luda“ napisao 2001. godine i da se ta ideja tokom prethodnih godina razvijala.
-Sticajem okolnosti, jedne večeri dok sam radio na tekstu, u pozadini se čula muzika sa radija. Bila je to Čolina pesma “Produži dalje“, koja je uplivala u moj tekst koji sam počeo da pišem. Sutradan sam pronašao kompilaciju njegovih hitova i iz njih su se rodile nove ideje – ispričao je Bulatović.
On je rekao da „Glavo luda“ nije priča o Zdravku Čoliću, već o jednom rokenrol bendu iz predgrađa koji dolazi na festival „Beogradsko proleće“, o njihovoim muzičkom sazrevanju, ali i o dvoje zaljubljenih.
-Ovaj mjuzikl će nas vratiti u lepe 80-te godine, ali ne idilične, jer nisu bile takve. Insistiraćemo na temama drugarstva, ljubavi, date reči, svemu što smo izgubili – naglasio je Bulatović.
On je odabrao 19 pesama koje su za Čolića pisali i komponovali Kornelije Bata Kovač, Vojkan Borisavljević, Goran Bregović, Arsen Dedić, Momčilo Bajagić Bajaga, Bora Ðorđević, Kemal Monteno i drugi.
Nove aranžmane tih pesama za mjuzikl radi Ivan Ilić. On je rekao da je za njega to veliki izazov i da će se truditi da pesme koje „svi znamo decenijama jedva prepoznamo“.
-Dao sam sebi punu slobodu da se igram sa meterijalom koji je postao deo tradicije ovdašnje popularne culture – kazao je Ilić i dodao da bi voleo da vidi reakcije publike kada čuju kompozicije u novim aranžmanima.
Nimalo lak zadatak imaće i dugogodišnji član baletskog ansambla Pozorišta na Terazijama Nebojša Gromilić, koji debituje kao koreograf. On je rekao da će koreografija biti „mešavina osamdesetih godina i današnjice“.
Koautor na tekstu je Nataša Drakulić, adaptaciju je uradila Danica Nikolić Nikolić, kostimograf je Emilija Kovačević, scenograf Aleksandar Denić,
Igraju Žarko Stepanov (u alternaciji Hadži Nenad Maričić), Jelena Trkulja, Milan Antonić, Milica Janketić, Ljiljana Stjepanović, Dragan Vujić Vujke, Elizabeta Ðorevska, Slaven Došlo, Snežana Jeremić Nešković, Dušica Novaković, Milan Milosavljević i Marina Aleksić.
Učestvuju balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

 

Povezana vest:  Preminuo glumac Goran Daničić