h2

Američki džez kvartet saksofonista u „Gvarneriusu“
 
Američki džez kvartet „H2“, koji kritika naziva jednim od najboljih saksofon kvarteta na svetu, započeće evropsku turneju u Srbiji, koncertom u Centru lepih umetnosti „Gvarnerius“ 12. juna.
Posle Srbije, ovaj dinamičan ansambl koji čine Džefri Dajbl (Geoffrey Deibel), Džefri Lefert (Jeffrey Loeffert), Kimberli Godard-Lefert (Kimberly Goddard-Loeffert) i Džonatan Nikol (Jonathan Nićol), profesori uglednih američkih univerziteta, koji imaju i izuzetne solističke karijere, održaće koncerte u Bosni i Hercegovini, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji.
Od kako je osnovan pre deset godina ansambl pleni pažnju publike širom sveta a kritika ih zbog „istančanog zvuka, izrađenosti deonica, virtuoznosti, perfektne intonacije i izuzetne uigranosti“ svrstava među najbolje i najtraženije kvartete u svetu.
Američki kvartet izvodi modernu muziku, sarađuje sa savremenim kompozitorima od kojih često naručuju i izvode kompozicije, premijerno su izveli dela brojnih svetskih savremenih kompozitora među kojima i delo srpskog kompozitora Vladimira Tošića.
Muzika za saksofon Tošića imala je nekoliko izvođenja u SAD, kompozicija „Altus“ za saksofon i klavir izvedena je u Klivlendu a u Mičigenu je kvartet saksofona „H2“ izveo više puta kompozicije „Altus“ i „Arios“.
Na prvom koncertu evropske turneje u Gvarneriusu kao i na ostalim koncertima ove turneje, kvartet saksofona „H2“ izvešće kompozicije Tošića u okviru atraktivnog programa „Postminimalistički pejzaži“ koji objedinjuje dela američkih, srpskih i bosanskih autora, pod uticajem avangardne muzike, džeza i roka.
Nakon beogradskog koncerta članovi kvarteta idu u Sarajevo gde će održati jednodnevnu radionicu i koncert a potom u Italiju gde će učestvovati kao izvođači i predavači na dvonedeljnom kursu za novu muziku Cortona Sešions for New Music u Cortoni.
Sledi gostovanje u Irskoj, te koncerti u sklopu 16. Svetskog kogresa saksofona u Škotskoj.

 

Povezana vest:  Produžen konkurs do 8.maja za najbolji grafički dizajn u 2021. i 2022. u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori