Belgrade_Symphony_Sketch

ARNE KINZE PREDSTAVIO PROJEKAT “BEOGRADSKA SIMFONIJA”

Organizacija  Mikser dovela je u Beograd svetski priznatog konceptualnog umetnika Arnea Kinzea (Arne Quinze), prepoznatljivog po gigantskim instalacijama u javnom prostoru. Kinze je u ponedeljak, 11. juna, u Mikser Hausu lično otvorio izložbu „Gradovi kao muzeji na otvorenom“, na kojoj je predstavio već realizovane, kao i buduće projekte osmišljene za gradove u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Kini, Japanu, Rusiji, SAD, kao i instalaciju koju je osmislio za naš glavni grad – “Beogradska simfonija”, za koju autor predviđa da će biti izgrađena do leta 2013. godine. Kinze je narednog dana održao i radionicu “Instalacije u javnom prostoru – od ideje do realizacije“ za 50 mladih arhitekata i dizajnera.

Povezana vest:  Praznična premijera baleta "Krcko Oraščić"

Izložbu “Gradovi kao muzeji na otvorenom“, koja  sadrži fotografije Kinzeovih realizovanih projekata, i ukazuje na potrebu za integracijom savremenih umetničkih radova u javne gradske prostore, svi zainteresovani posetioci će moći da pogledaju do 22. juna radnim danima od 10 do 17 časova u Mikser Hausu, Karađorđeva 46.

Radionica_Arnea_Kinzea

“Beogradska simfonija”, nalaziće se na novobeogradskoj obali Save i sastojaće se od 42 metalne figure koje plešu, pored kojih će biti široki korzo gde će ljudi moći da šetaju, prave izlete, razgovaraju, istakao je Kinze. Instalacija je inspirisana Stevanom Hristićem, najistaknutijim srpskim kompozitorom u prvoj polovini 20. veka, sa čijim radom se Kinze upoznao prilikom svog prvog boravka u Beogradu, kada se i rodila prva ideja o ovom projektu.

Povezana vest:  U Galeriji DOB sutra otvaranje izlozbe "Sve osim sudopere"

Gradski arhitekta, Dejan Vasović , na otvaranju izložbe je istakao da se nada da će Kinzeova instalacija postati jedan od glavnih projekata zahvaljujući kome će Beograd biti stavljen na kulturnu mapu sveta.

Kinze je prepoznatljiv po tome što u svom radu koristi različite vrste, uglavnom već korišćenog drveta, obojenog u fluorescentne boje, a koncepti njegovih radova asocijaraju na društvenu interakciju, komunikaciju i urbani način života. Od nedavno njegova istraživanja se kreću u domenu metalnih instalacija, kakva će biti i instalacija koju je namenio Beogradu, za koji kaže da ga je u potpunosti očarao.

Kinze svojim instalacijama prodire u svakodnevni život ljudi, a nesvakidašnji projekti koje je realizovao u Belgiji (Cityscape, The Sequence), Nemačkoj (The Traveller), francuskoj (Camille, Rock Strangers), Libanu (The Visitor), Kini (Red Beacon), SAD (Ućronia, Timegate) i drugim gradovima, pomeraju granice konvencionalnog poimanja gradskih centara.

Povezana vest:  Oživljavanje Kabarea u Teatru 78

Prepoznatljiv po tome što svakom novom projektu prilazi osluškujući posebnosti kulturne sredine u kojoj stvara. Njegov stvaralački proces je neraskidivo vezan za ispitivanje grada i njegovih stanovnika, jer kroz istraživanje njihovih odnosa, Kinze pokušava da uhvati i izrazi konstante promene u ljudima i njihovom okruženju. On ne gradi samo arhitektonske skulpture, već stvara umetnička dela i video instalacije koje verno odslikavaju društvo i međuljudske u odnose unutar njega.a