Festival_Sinestezija_EXOTICA

DRUGO IZDANJE FESTIVALA SINESTEZIJA – OD 20.-29. JULA U HERCEG NOVOM!

Nakon više nego uspešnog premijernog izdanja održanog u avgustu prošle godine, NVO Sinestezija spremna je da po drugi put preplavi ulice i trgove Herceg Novog zanimljivim dešavanjima, pretvarajući grad u vibrantan umetnički atelje na otvorenom i epicentar kreativne energije!

Koncerti na neobičnim lokacijama, iznenadni performansi koji pretvaraju slučajne prolaznike u spontanu publiku, multidisciplinarne izložbe, kreativne radionice, dječiji program, video projekcije – samo su neka od planiranih akcija koje će se održavati na oko 30 lokacija na potezu od Starog grada do šetališta, i od stare gradske luke Škver do Tunela na Toploj – u periodu od 20. do 29. jula, u okviru drugog po redu Festivala Sinestezija. Kao i prošle godine, preko 80 odsto programskih aktivnosti biće besplatno i otvoreno za širu publiku. Festival je multidisciplinarnog karaktera sa fokusom na vizuelnu umetnost i savremenu kreativnost u najširem smislu: od strit arta do performansa, preko video projekcija, grafičkih izložbi, do muzičkih nastupa i (od ove godine) poetskih večeri.

Festival Sinestezija, svojim inovativnim konceptom jedinstvenim na našim prostorima, ima kao glavni cilj promociju i afirmaciju savremene kreativne scene u Crnoj Gori, ali i obnavljanje nekada nadaleko poznatog statusa Herceg Novog kao grada koji svojim karakterističnim podnebljem privlači umetnike iz čitavog regiona. Organizacijom kulturno-umetničkih dešavanja na neobičnim lokacijama, Sinestezija želi da doprinese i valorizaciji interesantnih, a manje zapaženih lokacija u okviru gradskog jezgra.

Povezana vest:  „Izgubljene iluzije" Boljšoj teatra 02. februara u Cineplexxu

Organizator festivala je NVO Sinestezija iz Herceg Novog, a njen glavni partner je beogradska Dis-Patch produkcija. Medju partnerima festivala su, drugu godinu za redom, i čuvena platforma za dizajn karaktera Pictoplasma iz Berlina, organizator evropskih takmičenja u uličnom crtanju – Paint klub iz Austrije, Festival nove dečije kreativnosti – Kids-Patch iz Beograda i mnogi drugi. Medju gostima ovogodišnje Sinestezije su Laserski samit jeftine grafike, inicijativa za promociju savremene poezije – Pesničenje iz Srbije, web zine Blood Becomes Water iz Bugarske… Festival će muzički obojiti egzotični zvuci DJ Zhao, audiovizuelni spektakl dvojca Incite iz Njemačke, Felony Flats, DJ Moodswinger, 2Beat or not 2Beat, kao i brojni gosti iz Crne Gore i regiona.

Povezana vest:  Izložba BILJANE ĐURĐEVIĆ - “Poslednja večera" od 28. februara u galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA

Festival su podržali Goethe Institut, Uniqa osiguranje, zatim Štamparija Svijet, X Design, Cicak akustika kao lokalna podrška i mnogi drugi.

SINESTEZIJA_2011_TAGTOOL_SESIJA

Društvenu korist festivala od prvog dana prepoznali su organi lokalne uprave, pa Sinestezija drugu godinu za redom ima punu podršku Agencije za razvoj Herceg Novog, Turističke organizacije Herceg Novog, i Opštine Herceg Novi.

Definišući se kao festival za grad, tema Festivala Sinestezija je svake godine  inspirisana nečim što je karakteristično za Herceg Novi. Nakon premijernog izdanja festivala koje je bilo posvećeno novskim oridjinalima, ovogodišnja tema je Egzotika: kao inspiracija za rad gostujućih umjetnika ponudiće se priča o novskim pomorcima koji su vekovima donosili egzotično bilje iz raznih krajeva svijeta, doprinoseći da grad danas bude poznat kao grad zelenila i neobičnih biljnih vrsta. Tema Egzotika biće tumačena u širem smislu – ne samo kao egzotično bilje i daleki krajevi, već i kao potražnja za neobičnim i egzotičnim u najbližem okruženju, kao prilagodjavanje i razmena iskustava…

Pored gostujućih umjetnika iz regiona, Sinestezija je ove godine pozvala na učešće i učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola. Oni mogu, putem svojih škola ili nezavisno, do 5. juna slati radove u tehnici kolaž na temu Egzotika (preferirani format je blok 5/A3, a dozvoljena je i miks tehnika). Najbolji radovi biće predstavljeni u okviru izložbe u Herceg Novom, i na sajtu festivala.

Povezana vest:  Predstava: "STENA I KOTUR" u sredu, 07. novembar 2012. u 20:00m DOB//Amerikana

Vrata festivala Sinestezija otvorena su i dizajnerima iz Crne Gore i regiona: oni su pozvani da učestvuju na konkursu za festivalsku majicu koja se održava u saradnji sa portalom Booteeq.hr iz Hrvatske do 18. juna. Poziv je da se dizajniraju 2 majice: zvanična festivalska majica, i majica na ovogodišnju temu festivala: Exotica. Pobjednici će dobiti nagradu u vidu PR promocije, 10 majica u željenoj veličini, a u slučaju majice na temu Exotica, dobiće i procenat od prodaje majica na portalu Booteeq.hr. Najbolji radovi biće izloženi u toku festivala.

Svi koji žele pomoći u organizaciji, dokumentaciji i promociji festivala Sinestezija, mogu se prijaviti na konkurs za volontere, koji je u toku do 20. juna, tako što će poslati fotografiju, kratku biografiju, i napisati zašto i na koji način bi željeli da se uključe.