potera_korica
Ajzak Bel, novi junak serije romana Klajva Kaslera

Ljubitelje Klajva Kaslera i njegovih trilera obradovaće vest da je izdavačka kuća „Alnari“ objavila prva tri dela nove serije romana o avanturama detektiva Ajzaka Bela sa početka 20. veka – „Potera“, „Sabotaža“ i „Špijun“.
Klajv Erik Kasler je američki pisac avanturističkih romana i podvodni arheolog. Svetsku popularnost stekao je serijom romana o Dirku Pitu koji su se više od 17 puta nalazili na vrhu „Njujork tajmsove“ liste bestselera.
Sam Kaslerov život mogao je da mu posluži kao ideja za jedan avanturistički roman. Rođen 1931. u gradu Aurora u Ilionoju, odrasao je u Kaliforniji i tokom Korejskog rata pristupio je vazduhoplovnim snagama SAD gde je stigao do ranga narednika.
Po povratku iz rata, gde je radio kao avio mehaničar i pilot, Kasler se najpre oprobao u reklamnoj industriji – kao kopirajter a potom i kreativni direktor jedne uspešne reklamne agencije. Bio je autor mnogih radio i TV reklama od koje su neke dobile međunarodne nagrade.
Po objavljivanju prve knjige koja nije fikcija već studija o podvodnom istraživanju- „The Sea Hunters“ (Morski lovci), dobio je počasni doktorat Državnog univerziteta Njujork koji je upravo tu knjigu prihvatio kao doktorsku tezu. To je bio prvi put u 123 godine dugoj istoriji pomorskog koledža da je takva diploma dodeljena.
Kasler je 2002. nagrađen Nagradom pomorskog nasleđa koju dodeljuje Memorijalna fondacija američke mornarice za njegove napore u pomorskom istraživanju.
Kao podvodni istraživač, Kasler je otkrio više od 60 mesta brodoloma – uključujući i mesto gde je potonula „Karpatija“ koja je prva došla u pomoć brodolomnicima sa „Titanika“, o čemu je i pisao. Vlasnik je velike kolekcije klasičnih automobila
Pisanjem je počeo da se bavi 1965. godine kada je njegova supruga Barbara (sa kojom je bio u braku gotovo pola veka) počela noću da radi za lokalnu policijsku stanicu. Legenda ide da je Kasler, pošto je večerao i uspavao decu, počinjao da radi.
Njegov najpoznatiji lik i neka vrsta alter ega je pomorski inženjer, agent i avanturista Dirk Pit. Prva dva romana sa ovim likom bili su klasični trileri ali je sa trećim „Raise the Titanic!“ Kasler stekao reputaciju pisca romana sa fantastičnom kombinacijom avanture i tehnologije, lepih žena, izgubljenih brodova, potonulih blaga i megalomanskih zlikovaca.
Prema njegovim romanima „Raise the Titanic!“ i „Sahara“ snimljeni su i filmovi gde su Pita glumili Ričard Džordan, odnosno Metju Mekonahi.
Avanture Ajzaka Bela do sada su, u saradnji sa Džastinom Skotom, objavljene u četiri knjige – „Potera“, „Sabotaža“, „Špijun“ i u SAD – , „The Race“ (Trka) i „The Thief“ (Lopov).
Romani su smešteni na zapad SAD s početka 20. veka. Glavni junak, Ajzak Bel je brilijantni istražitelj detektivske agencije Dan Dorn, koji voli automobile i pomalo je švorc i istražuje zamršene slučajeve.
U „Poteri“ Bel traga za pljačkašem banke koji ubija sve svedoke i koji je najoštroumniji zločinački um sa kojim se ikada sreo.
U „Sabotaži“ Bel istražuje sabotaže na ekspresnoj železničkoj liniji kompanije Pacifik, dok se u „Špijunu“ suočava sa nemačkim, japanskim i britanskim špijunima u misiji koja će ugroziti sve najveće ratne brodove i od koje zavisi budućnost SAD.

Povezana vest:  "Vatra i krv" Džordža R. R. Martina u prodaji od 1. aprila