LogoDOB-a BW

Nova sezona u DOB sa malim produkcijama
 
Nova sezona u Domu omladine biće u znaku manjih događaja koji će „oživeti“ holove i Klub DOB, za razliku od prošle sezone koja je bila fokusirana na „velikim“ programima, najavljeno je danas iz ove ustanove kulture.
Kao centralni muzički događaj na početku sezone najavljen je 28. Beogradski džez festival koji je od obnavljanja Festivala 2005. godine važna muzička manifestacija.
Ove godine otvaranje Festivala posvećeno je Majlsu Devisu kroz projekat “Miles Smiles” u kome su okupljeni svi njegovi najdraži saradnici, pa čak i njegova originalna truba.
Na dvadesetu godišnjicu smrti slavnog trubača, ovaj projekat će predstaviti muziku jednog od najboljih džez trubača svih vremena i prijatelja beogradskog džez festivala na kome je gostovao tri puta.
Truba kao jedan od najekspresivnijih instrumenata, biće u centru pažnje 28.Džez festivala onoliko koliko je to bio klavir prošle godine, najavio je DOB.
U septembru su na programu i dve interesantne pozorišne predstave. Povodom osnivanja Studija – Laboratorije izvođačkih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, čuveni njujorški avangardni teatar LaMaMa gostuje u Beogradu proslavljajući 50 godina svog postojanja.
Predstava „La MaMa cantata“ predstavlja istoriju njujorške avangarde prikazanu kroz život jedne od njenih glavnih aktera – Elen Stjuart. Osim toga, planirano je i premijerno izvođenje predstave „Indigo“ po tekstu Duška Premovića a u režiji Branislava Lečića.
Savremene izvođačke umetnosti u DOB naći će se u novembru, kada je drugi LIMIT ? Live Art festival. Drugi LIMIT predstaviće Raimunda Hogea, najbližeg saradnika legendarne Pine Bauš. Nastupiće umetnici iz Francuske, Norveške, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Kao i prošle godine biće priređena Noć performansa..
U okviru edukativnih programa u oktobru će biti održana dvodnevna konferencija „Ženerama“ koja će predstaviti žensku medijsku panoramu celodnevnim debatama, predavanjima i prezentacija žena, roda i ženskog pitanja u medijima. Takođe nastaviće se ciklusi „Ljudi i životinje“, “Pop kultura” i “Verovali ili ne”.
Decenijama prepoznatljiv po osobenoj koncertnoj ponudi, DOB nastavlja sa redovnim programom sastavljenim kako od niza koncerata manjih i većih domaćih sastava, tako i od zanimljivih stranih muzičkih fenomena.
Od starijih nastupiće „Obojeni program“, „Igre staklenih perli“, „Eyesburn“ i „KKN“ a među stranim umetnicima ističe se premijerno gostovanje Marka Lanegana, jedne od najizuzetnijih autorskih ličnosti američke rok već 30 godina.
Pored programa u sopstvenoj produkciji DOB će realizovati brojne programe u koprodukciji sa partnerima kao što su Slobodna zona, Festival autorskog filma, Festival queer filma “Merlinka” ili Festival ekološkog filma a u novembru gost DOB biće slavni jugoslovenski i hrvatski reditelj Veljko Bulajić.
U novoj sezoni Galerija DOB će nastaviti da promoviše mlade umetnike, posebno se izdvaja kustoska izložba Ane Prodanović koja će suprostaviti radove dva umetnika najmlađe generacije Marka Markovića i Sašu Tkačenka.

 

Povezana vest:  Predstavljana knjiga Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć