Zaboravljeni-Beograd-2

Tribina: „Zaboravljeni Beograd – Beograd kroz istoriju“

Zoran Nikolić svoje predavanje počeće pričom o zaboravljenim podzemnim objektima i drugim tajnama koje se kriju ispod prestonice. Nakon dela o lagumima priča će biti usmerena ka simbolima koji se nalaze na pojedinim građevinama u samom centru Beograda a za koje postoje pretpostavke da su simboli slobodnih zidara odnosno Masona.

Drugi deo izlaganja biće posvećen samom istorijatu Beograda, nastanku pojedinih delova grada i opština kao na primer Novog Beograda, Sajma, Sajmišta. Nakon predavanja priliku da postave pitanja dobiće svi prisutni učesnici.

Zoran Lj. Nikolić (1967), novinar i publicista, od 1997. godine radi za Večernje novosti. Prvu knjigu „Beograd ispod Beograda“ (zajedno sa dr Vidojem Golubovićem) objavio je 2002. godine. To istraživačko delo, koje se bavi zaboravljenim podzemnim objektima i drugim tajnama koje se kriju ispod prestonice, za kratko vreme doživelo je sedam izdanja i često je na vrhu lista čitanosti. Tri godine kasnije, 2005, kao autor potpisuje knjigu „Masonski simboli u Beogradu“ koja istražuje tragove koje su u glavnom gradu ostavili slobodni zidari i koja je doživela već tri izdanja. Aprila 2007. godine iznenađuje publiku satiričnom knjigom „Globalizacija za neupućene“ koja se na sarkastičan način bavi današnjicom, da bi se 2010. godine ponovo vratio istraživačkom novinarstvu i publicistici, ovog puta u saradnji sa Mirkom Radonjićem, objavljujući knjigu „Tajna Novog Beograda“. Tokom 2011. godine objavio je i zbirku poezije „Dekada“, a „Grad tajni“ je njegov prvi roman.

Povezana vest:  Za kraj pozorišne sezone lutkarska predstava „Mačak u čizmama" i 50% popusta na ulaznice za vikend predstave u Malom pozorištu „Duško Radović"

Komitet znanja Srbije (KoznaS) je udruženje građana koje se bavi promocijom i popularizacijom nauke, tehnologije i umetnosti. Organizacija okuplja akademske građane Republike Srbije, koji su pokazali ili u toku svojih studija i vannastavnih aktivnosti, ili u toku razvoja svoje profesionalne karijere izvanredne rezultate u oblasti svog interesovanja. Udruženje okuplja eksperte iz deset različitih naučnih oblasti (biotehnološke nauke, društvene nauke, formalne nauke, humanističke nauke, medicinske nauke, prirodne nauke, informacione i komunikacione tehnologije, nauke bezbednosti i odbrane, stručnjake koji se bave umetnošću i kulturom). Organizacija se takođe bavi aktivnim povezivanjem naših eminentnih stručnjaka i talentovanih studenata koji žive i rade u inostranstvu.

Povezana vest:  U okviru knjižare Delfi u SKC-u počela outlet prodaja knjiga

KoznaS prepoznaje znanje i kontinuiranu edukaciju kao pokretačku silu 21. veka i ima za cilj da svojim delanjem aktivno doprinese poboljšanju uslova za razvoj i primenu savremenih znanja, veština i umetnosti kroz koordinisan uticaj u naučnim i kulturnim organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu.

Novi ciklus tribina u saradnji sa Komitetom znanja Srbije

Govori:  Zoran Lj. Nikolić, istraživač i novinar

Povezana vest:  "Moja mračna mesta" Džejmsa Elroja u prodaji

Sreda, 19. septembar 2012. u 19:00

DOB//Tribinska sala