sajam_knjiga_2012_konf

Sajam knjiga od 21. do 28. oktobra
 
Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 57. po redu, održaće se od 21. do 28. oktobra a ovogodišnji gost biće Mađarska, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.
Kako je novinarima u Skupštini grada rekao Željko Ožegović predsednik odbora Sajma knjiga, ovogodišnji slogan sajma je „Od A do Š“, što je prikladan moto budući da će posetioci moći na jednom mestu da vice kompletnu izdavačku produkciju između dva sajma.
Ožegović je kazao da je svecano otvaranje planirano za 18 sati.
Na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviće se ukupno 478 izlagača, od toga 60 iz inostranstva, a prvi put u organizaciji vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju nastupa i više od 30 izdavača i institucija kulture sa Kosova.
Ožegović je rekao da je Mađarska počasni gost Sajma knjiga što je kako u političkom tako i u kulturnom interesu dve zemlje i gostovanje Mađarske predstavlja priliku da se srpski čitaoci upoznaju sa novijom književnošću te zemlje.
Kada je reč o EUNIK-u, mreži nacionalnih ustanova kulture država EU, ove godine tema njihovog zajedničkog nastupa su dečja književnost i bajke na jezicima zemalja koje ovi instituti predstavljaju.
U okviru Sajma knjiga biće organizovane i izložbe, kao i brojne diskusije.
Školski dan biće četvrtak, 25. oktobar, a za porodične su određeni ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar.
U okviru Sajma knjiga biće dodeljeno više nagrada: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i novitet – Najlepša knjiga. Osim ovih, biće dodeljena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se dodeljuje stranom izdavačku za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske knjizevnosti.
Poslednjeg dana sajma, „otvorena knjiga“ biće predata predstavniku Poljske koja će biti počasni gost 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2013. godine.
Sajam je će biti otvoren od 10 do 21 sat, cena ulaznice je 250 dinara, za grupne posete 150 a za porodične ulaznice 600 dinara.
Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic izjavio je da će, u ime Mađarske, mlada književnica Noemi Seči govoriti na otvaranju i dodao da je velika čast biti gost jednog od najprestižnijih događaja u Beogradu, Srbiji a možda i Evropi.
On je dodao da će se njegova zemlja potruditi da odgovori na visoke zahteve beogradske publike i da će gostovanje Sečijeve biti prilika da se srpska publika upozna sa mladim naraštajem mađarskih pisaca, budući da su već dobro upoznati sa starijom i srednjom generacijom autora.
Osim najmlađe generacije pisaca, pesnika, prevodioca i njihovih izdavača i distributera, publika će imati prilike da vidi i čuje mađarski folklor, pogleda dugometražne i kratkometražne filmove iz mađarske produkcije a imaće prilike i da se sretne sa najvećom šahistkinjom sveta Juditom Polgar koja će predstaviti svoje knjige za decu koje je napisala sa sestrom Žofijom.
Novi umetnički direktor Sajma Olivera Stošić-Rakić rekla je danas okupljenima da će nastaviti sa radom svojih prethodnika koji je ocenila kao odličan i dodala da će se ovogodišnji program Sajma fokusirati na odnos dve zemlje, predstavljanje novih knjiga i autora a kao jednu novinu izdvojila je i uvođenje drugih formi stvaralaštva – performansa.
Povezana vest:  Novi roman Vuka Draškovića „Isusovi memoari" u prodaji od 5. marta