oliviers-logoDodeljene nagrade Olivije

 

Rejčel Vajs (Rachel Weisz) proglašena je za najbolju glumicu na svečanoj dodeli britanskih pozorišnih nagrada „Olivije“ (Olivier) održanoj u nedelju uveče u Londonu.

Britanska glumica nagrađena je za ulogu Blanš Diboa (Banche Dubois) u komadu „Tramvaj zvani želja“ Tenesija Vilijamsa (Tennessee Williams). Rut Vilson (Ruth Wilson), koja u istom komadu igra Stelu (Stella), dobila je nagradu za epizodnu ulogu.

Povezana vest:  Tribina o romanu "Ruska" Edvarda Raderfurda, u petak, 8. maja

Rok mjuzikl „Spring Awakening“ dobio je četiri nagrade, uključujući priznanje za najbolji novi mjuzikl.

Mark Rajlens (Rylance) proglašen je za najboljeg glumica, za ulogu Džonija „Rustera“ Bajrona (Johnny Rooster Byron) u ruralnoj drami „Jerusalim“. U konkurenciji za to priznanje je, pored ostalih, bio Džud Lo (Jude Law), kao junak „Hamleta“.

Priča o Martinu Luteru Kingu (Luther) „The Mountaintop“ 28-godišnje Amerikanke Katori Hol (Hall) proglašena je za najbolji dramski komad.

Povezana vest:  Lagunin književni klub - "Amerikana", Čimamanda Ngozi Adiči - petak u 18h, Delfi SKC

Katori Hol je tek treća žena i prva crnkinja koja je pobedila u kategoriji najbolji novi komad u 34-godišnjoj istoriji dodele nagrada „Olivije“.

Rupert Guld dobio je nagradu za režiju komada „Enron“.

Priznanje za najbolju mušku epizodnu ulogu pripalo je Ediju Redmejnu (Eddie Redmayne), za komad „Red“.

Za najbolju komediju proglašena je „The Priory“ Majkla Vina (Michael Wynne), a za najbolji rimejk „Mačka na usijanom limenom krovu“, sa Džejmsom Erlom Džonsom (James Earl Jones) i Filisijom Rašad (Phylicia Rashad) u glavnim ulogama.

Povezana vest:  „Dani ljubavi" u knjižarama Delfi

Megi Smit (Maggie Smith) dobila je specijalnu nagradu za izuzetan doprinos pozorištu.

Nagrade „Olivije“, nazvane po legendarnom britanskom glumcu Lorensu Olivijeu, dodeljuje udruženje londonskih pozorišta predstavama koje se izvode na Vest endu.