more_makova-amitav_gos

Novi roman Amitava Goša “ More makova“
 
Anglosaksonski pisac indijskog porekla Amitav Goš koji je stekao čitaoce i u Srbiji zahvaljujući romanima „Gladna plima“ i „Staklena palata“ autor je upravo predstavljene knjige „Mora makova“ u izdanju „Lagune“.
Goš je veoma uspešno spojio egzotiku Dalekog istoka od Indije do Kine sa porodičnim sagama o „dinastijama “ lokalnih moćnika i Zapadnjaka koji su dospeli u te zemlje zahvaljujući unosnim poslovima.
Ovoga puta u središtu priče „More makova“ je brod „Ibis“, nekadašnji brod za prevoz robova koji se otisnuo na burno putovanje prkeo Indijskog okeana u potrazi za novom „robom“ čiji bi prevoz donosio takve prihode kao trgovina robljem.
To je, inače, vreme Opijumskih ratova tokom druge polovine 19 veka u kojima su britanske kolonijalne vlasti zelele da steknu pozicije na kineskom tlu, snabdevajući carstvo opijumom gajenim na području koje je bilo deo britanskog kolonijalnog carstva na Srednjem istoku i na Indijskom podkontinetu.
Posada „Ibisa“ je vrlo šarolika, sastavljena od avanturista, slepih putnika, beskrupuloznih trgovaca, gubitnika svih boja i rasa, robijaša ali uslovi pod kojima žive i plove ih primoravaju da se udruže da bi preziveli. Daleko od porodica oni sklapaju nova bratstva i tako se rađa nova dinastija nastala pod neobičnim okolnostima.
Goš je majstor pripovedanja, stvaranja uverljivih likova koji svakom njegovom romanu udahnjuju životnost i uverljivost što vezuje čitaoce da ga čitaju u jednom dahu.
Nedeljnik „Literari rivju“ je visoko ocenio roman uporedivši epizode koje se odvijaju na brodu sa delima Melvila „Mobi Dik“ i Džozefa Konrada, najvećeg majstora prica o kolonijalnoij vladavini velike Britanije na Istoku.
Povezana vest:  "Spasavanje" Nikolasa Sparksa od 20. aprila u prodaji