SAMO NEKA BUDE LEPO

Premijera predstave prema pričama Doroti Parker u JDP-u
 
Premijera predstave „Samo neka bude lepo“ po pričama Doroti Parker (1893-1967) u režiji Marka Manojlovića održaće se na sceni Teatra „Bojan Stupica“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u sredu, 24.oktobra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
Upravnica JDP-a Tamara Vučković kazala je da je predstava rađena u dobroj, stvaralačkoj atmosferi koja je bila potrebna ovoj pozorišnoj kući. Za dobru atmosferu ima nekoliko razloga: na prvoj premijeri u novoj sezoni prvi put u regionu na pozorišnoj sceni biće predstavljena poznata američka pesnikinja, spisateljica, kritičarka i satiričarka Parker poznata po britkim i duhovitim tekstovima.
Takođe, ovo je i prva predstava koju je pomogla Fondacija JDP-a, osnovana u aprilu kako bi se uz pomoć donatora stvorili bolji uslovi za rad.
Prema rečima umetničkog direktora JDP-a Gorčina Stojanovića, predstava po pričama savremenog stranog klasika, radikalne, bezobzirno oštre američke književnice Parker koju su zvali „Hemingvej u suknji“ je prava radost za sve u JDP-u koji na bilo koji način učestvuju u stvaranju predstave.
On je dodao da se JDP upravo zalaže za postavljanje stranih savremenih klasika, a ako još mogu da otkriju one nepoznate kod nas, kao što je Parkerova, čija dela nikada nisu izvođena na scenama srpskih pozorišta, a ni u regionu, onda je postignut cilj.
Ideja da se na scenu postave priče poznate pesnikinje i scenaristkinje Parker je reditelja Manojlovića kome je ovo četvrta režija u JDP-u.
Mladi pozorišni umetnik zahvalio je na poverenju što je u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalazi JDP i srpska kultura, dobio mogućnost da slobodno odabere komad koji će postaviti na scenu.
On je ispričao da su ga fascinirale pripovetke Parkerove, učinile su mu se „strašno pozorišne jer uvek piše iz datog trenutka, nikada iz prošlosti“.
U predstavi igraju Nataša Šolak, Milena Vasić, Anđelika Simić, Dubravka Kovjanić i Srđan Timarov. Svi su veoma uživali u radu koji je upravo onakav kako su još kao studenti glume zamišljali značenje glume u pozorištu.
Glumci su ocenili da oštroumne, britke priče o muško ženskim odnosima Parkerove poseduju prirodnost dijaloga, situacije su ekstremne, ali ipak prepoznatljive iz svakodnevnog života. Sve se dešava u jednom času, u krupnom kadru i akteri moraju biti sto posto prisutni na sceni.
Scenograf predstave „Samo neka bude lepo“ je Branko Hojnik, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković a dramatizaciju priča uradila je Iva Mitrović.

 

Povezana vest:  Madlenianum pozorišnu sezonu počinje obnovom opere Pajaci