ObnovaHilandaraIzložba posvećena obnovi Hilandara u galeriji SANU 

Izložba „Obnova Hilandara, šest godina od velikog požara“ biće otvorena sutra uveče u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu. 
-Postavka je, prevashodno, posvećena obnovi Hilandara, ne predstavlja manastir i njegova blaga, nego posledice požara koji se desio u martu 2004. godine, kao i tok radova na njegovoj obnovi – rekao je danas na konferenciji za novinare glavni arhitekta obnove manastira Mirko Kovačević. 
Prema njegovim rečima, pored fotografija, maketa i planova koji prikazuju obnovu manastira, posetioci izložbe moći će prvi put da se upoznaju i s novim saznanjima o redosledu, odnosno vremenu nastanka pojedinih delova utvrđene celine monaškog naselja, do kojih se došlo tokom izvođenja radova. 
Nakon uvodnog dela postavke, u kojoj su prikazani Sveta Gora i Hilandar, slede projekti obnove, od kojih su najznačajniji radovi na Sinodiku iz 1814. godine, prvom obnovljenom objektu od onih koji su goreli. 
Postavka obuhvata i veliku maketu dela kelije na prvom spratu Sinodika u prirodnoj veličini. 
Za Veliki konak iz 1821. godine, na kojem su radovi u toku, pored planova i fotografija prikazani su uzorci materijala upotrebljenih u obnovi i primenjene savremene tehnike izvođenja. 
Od svetogorskih vlasti dobijena je dozvola da se za potrebe izložbe donesu predmeti koji su oštećeni požarom ili su spašeni u poslednjem trenutku. Među njima su ikone iz 17. veka, carske dveri, kao i deo ulazne kapije. 
Deo tih predmeta stići će nekoliko dana nakon otvaranja izložbe, zbog složene procedure neophodne za njihov privremeni izvoz, rekao je Kovačević. 
U SANU će 25. marta u podne biti održano predavanje grčkih stručnjaka iz Centra za zaštitu Svetogorskog nasleđa (KeDAK) Stergiosa Stefanua, Kostasa Kondodinasa i Jorgosa Kanelisa. 
Predsednik Zadužbine manastira Hilandara Milivoje Ranđić rekao je da je do sada obnovljeno oko 35 odsto manastirskog kompleksa. 
Prema njegovim rečima, najveću pomoć u obnovi manastira, nakon dvogodišnjeg raščišćavanja terena i pripremnih radova, za period od 2006. godine do danas, dali su Ministarstvo kulture Srbije (386,5 miliona dinara), Srpska pravoslavna crkva (2,1 milion evra) i KeDAK (milion evra). 
Izložbu će sutra u 18 časova otvoriti patrijarh srpski Irinej, predsednik SANU Nikola Hajdin, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i autor izložbe Mirko Kovačević. Postavka će biti otvorena do 2. maja. 

Povezana vest:  Humanitarna izložba u KomBank Art holu