Janelle_m

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM U DOMU OMLADINE
„UMETNIK IZVOĐAČKIH UMETNOSTI – OD ULOGE POBUNJENIKA DO ULOGE ZVEZDE U SVETU POZNATIH“
 
Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i Univerzitet umetnosti biće domaćini Međunarodnog simpozijuma „Umetnik izvođačkih umetnosti – od uloge pobunjenika do uloge zvezde u svetu poznatih“, koji će biti organizovan u Domu omladine 9. i 10. novembra 2012. godine. Inicijator simpozijuma je Studio-Laboratorija izvođačkih umetnosti, FDU.
Program ovog naučnog skupa sa tematskom konkretizacijom prvenstveno se bavi umetnikom. Istraživanje glumca neodvojivo je od njegove veze sa publikom, kako u dramskom tako i u postdramskom pozorištu. Kao što je dramski tekst promenjen i postoji kao živi pozorišni tekst, a ne više dramski pozorišni tekst, tako i dramsku napetost zamenjuje telesna napetost.
Glumac alternativnog pozorišta, performer, izvođač predstavljao je nosioca promene kao i novog polja estetskog. I glumac i gledalac su uvek autentično svedočanstvo vremena. U vremenu globalizacije i izoštrene ekonomske krize, kada se umetničko delo promatra kao roba i vrednuje tržišnim zakonima, tragamo za alternativnim izvorima.
Kao uvodno događanje Simpozijuma, u Domu omladine, u sali Amerikana u četvrtak, 8. novembra od 16.00 sati biće održan i panel PERFORMANS  /I/  SEČANJA na kome će rezultate istraživanja izložiti istraživači na projektu Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Identitet i sećanje: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija (Srbija 1989-2014) koji se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
10. novembra, od 19.00 sati u Amerikani, u Domu omladine, prof dr Džanel Rajnelt, koja je i predsedavajuća međunarodnog simpozijuma, predstaviće eseje u zbirci „Politika i izvođačke umetnosti“ (izdavač Univerzitet umetnosti, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti i Studio – Laboratorijom izvođačkih umetnosti) koji pokrivaju različite aspekte savremene izvođačke umetnosti – političku praksu izvođačkih umetnosti, estetiku i politiku, savremenu britansku dramu, feminističko pozorište – teorija i kritika, kao i lične refleksije na druge provokativne teme.
Profesor dr Džanel Rajnelt je jedna od vodećih američkih teatrološkinja i istraživača savremenog pozorišta i izvođačkih umetnosti. Predaje na Univerzitetu u Vorviku, a gostujući je predavač na brojnim svetskim univerzitetima.
Uređivala je vodeći američki časopis Theatre journal, a član je uredništva časopisa kao što su Theatre Survey i Theatre Research International. Godine 2010. dobila je nagradu za životno delo Američkog društva za istraživanje pozorišta.

 

Povezana vest:  Predstava "MERLINKINA ISPOVEST" večeras u Domu omladine