Barouz_plakat

Dan Vilijama Barouza u Domu omladine
 
Pre dvadeset godina Dejvid Kronenber je snimio film „Goli ručak“ po istoimenom romanu Vilijama Barouza. Barouz je jedan od najznačajnijih američkih pisaca koji su obeleželi 20. vek. On je osim na književnost imao i velikog uticaja na pop kulturu. Napisao je 18 romana, šest zbirki priča i četiri zbirke eseja, po kojima je snimljeno 15 filmova. Queer elementi su česti u njegovim knjigama i pričama.
17:00 Razgovor „Vilijam Barouz među Srbima“
Predstavnici izdavačkih kuća „Rende“, „Fabrika knjiga“, „Gradac“ govoriće o delima Vilijama Barouza i knjigama koje su prevedene na srpski jezik.
Nakon razgovora biće prikazan kratki film „Božić jednog džankija“
19:00 Dokumentarni film „Barouz: Čovek unutar čoveka“
Režija: Joni Lejser
SAD, 2010
Trajanje: 87 min.
Film istražuje život legendarnog beat pesnika i američke ikone, William S. Burroughs. Rođen kao naslednik Burroughs imanja, borio se u životu sa zavisnošću, sistemom kontrole i samim sobom. Bio je prisiljen da se suoči sa tragedijom ubistva supruge i posledicama zapostavljanja sina. Njegov roman „Goli Ručak“ bio je jedan od zabranjenih od strane američke Vlade.
Alen Ginsberg i Norman Mailer su svedočili u korist knjige. Vremenom su sudovi preinačili odluku iz 1966, presuđujući da knjiga ima bitne društvene vrednosti.
21:00 Igrani film „Goli ručak“
Režija: Dejvid Kronenberg
SAD, 1992
Trajanje: 115 min.
Njujork 1953. godine. Bil Li radi kao istrebljivač gamadi. Ubrzo otkrije da mu se supruga ‘fiksa’ s otrovom za buba švabe.
Nakon što se i on oda tom poroku, slučajno ubija svoju suprugu i u begu naleti na buba švabu koja ga nastoji uveriti da je on zapravo tajni agent. Bila Lija put vodi u severnoafričku luku Interzone gde će se sresti s gomilom pisaćih mašina-buba, homoseksualaca i lezbijki.
Petak, 09. novembar 2012. u 17:00
DOB//Tribinska sala

 

Povezana vest:  Beč: Sajam savremene umetnosti „Viennacontemporary“