Putovanje_jednog_slona
„Putovanje jednog slona“ Ž.Saramaga u izdanju „Lagune“
 
 Izdavačka kuća „Laguna“ predstavila je danas novi roman „Putovanje jednog slona“ nobelovca Žozea Saramaga (1922-2010), koji je već godinama jedan od popularnijih autora u Srbiji.
 Autoru romana „Smrt i njeni hirovi“, „Sedam sunaca i sedam mesečina“ za osnovnu ideju svog romana uzeo je istorijsku činjenicu o putovanju jednog slona iz Azije do Evrope i iskoristio je za metaforu o crkvi, politici, ljudskom ponašanju.
 Kritičari ovaj roman nazivaju testamentarnim Saramagovim delom, ako je suditi po njegovom značaju i književnoj poruci.
 Poklon portugalskog kralja austrijskom nadbiskupu, slon Salomon postaje predmet političkih strategija, svađa i sukoa interesa ali i divljenja i oduševljenja stanovnika kroz čija naselja prolazi. Roman je neobična hronika 16. veka koja na lucidan način govori o moralu i upire prstom u etiku moćnika, navode kritičari.
 „Saramagov jedinstven književni postupak, sa neobičnom interpunkcijom i nekonvencionalnim smenjivanjem pripovedačkih glasova, odmah vas osvaja svojim neodoljivim ritmom čim se pisac upusti u opisivanje svih iskušenja ove avanture, uz naizmenično ironične i saosećajne tonove prema akterima putovanja“, navodi „Metro“.
 Saramago (1922-2010) dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1988. godine.
 Prvi roman „zemlja greha“ objavio je 1947. Bavio se i novinarstvom i prevođenjem, a dobitnik je i najprestižnije nagrade za pisce portugalskog književnog izraza – Kamoišove nagrade.
Povezana vest:  Novi izazov izdavačke kuće Laguna – časopis Bukmarker