radovi_vs_1

Počela obnova Velike scene Narodnog pozorišta
 
Radovi na raščišćavanju dela Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu, oštećene u požaru koji je izbio u noći između 2. i 3. decembra, počeli su danas, saopštio je nacionalni teatar.
Radovi, koje izvodi „Svetlost teatar“ uz pomoć radnika iz Narodnog pozorišta, obuhvataju demontažu scenske mehanike u oštećenom delu scene.
Prema rečima člana komisije za sanaciju Milana Markovića, cilj je da se deo scenskog prostora, takozvana hinter bina, dovede u bezbedno stanje za rad, kako bi se u prvom delu osnovne bine, koja nije bila zahvaćena požarom, što pre stvorili uslovi za izvođenje predstava.
Marković najavljuje da će sledeća faza radova obuhvatiti rekonstrukciju kompletne scenske mehanike.
-Sve ovo predstavlja jedan veoma složen posao. Napravili smo određeni plan i ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, očekujemo da već sledeće nedelje budemo spremni za vanredni pregled – objasnio je Marković i dodao da još uvek sa sigurnošću ne može da tvrdi kada bi pozorište moglo da dobije dozvolu za rad.
On je rekao da je uprava kuće uložila ogromne napore kako bi maksimalno bili ubrzani svi postupci.
-Ipak, neke stvari ne mogu da se ubrzaju po svaku cenu, jer ovde je reč o veoma ozbiljnim radovima. Zbog svega toga nezahvalno je prognozirati kada bi mogli dobiti dozvolu za rad. Nadam se da bi to moglo da bude tokom ovog meseca – dodao je Marković.
„Naša Srbija“ je u saradnji s kompanijom „Holcim Srbija sa kupcima zajedno“, u okviru projekata za podršku institucijama od nacionalnog značaja, uputila donaciju u iznosu od 1.000.000 dinara Narodnom pozorištu u Beogradu kao pomoć za rekonstrukciju.
Požar je pričinio delimičnu štetu, jer je zahvatio deo Velike scene, a ugašen je brzim reagovanjem vatrogasaca, koji su u zgradu ušli pet minuta posle poziva.
Povezana vest:  Uz knjigu Beli kimono na poklon dobijate Golden Rose karmin