Otelo_Plakat
Nova verzija „Otela“ u JDP-u 23. decembra
 
Premijera Šekspirovog „Otela“ u režiji Miloša Lolića biće izvedena 23. decembra na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa Vojinim Ćetkovićem u naslovnoj ulozi.
 V.d. upravnica JDP-a Tamara Vučković istakla je danas na konferenciji za novinare da je to treća premijera u ovoj godini i da su sve tri urađene od sredstava koja su u JDP-u sami našli – od donatora, sponzora i prijatelja kuće, jer u budžetu nije bio predviđen novac za nove predstave.
 Prethodnog „Otela“ u ovom teatru radio je Stevo Žigon još 1977. godine. Upravnica je podsetila da je mladom reditelju Loliću ovo treći angažman u JDP-u, a da je u međuvremenu radio u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji i osvojio brojne nagrade.
 Ulogu Jaga igra Nikola Đuričko, Dezdemonu Milena Živanović, Brabancia Branislav Lečić. U ansamblu su i Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Dubravka Kovjanić, Goran Daničić, Ljiljana Međeši, Dubravko Jovanović, Stefan Bundalo, Dejan Dedić i Bane Jevtić.
 Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Maria Jelesijević, kompozitor Nevena Glušica, dramaturg Periša Perišić.
 Lolić je istakao da mu je čast da radi Šekspira, sa divnom ekipom ljudi i to u JDP-u koji mu je jedini, pored Ateljea u vreme upravnika Svetozara Cvetkovića, dao priliku da počne karijeru.
 „U radu na novoj predstavi JDP je dao sve od sebe, bez obzira na probleme. Oskudica nam je i pomogla, osetili smo se svojima i shvatili da je sve do nas, da predstava ne zavisi od novca već od naših intelektualnih i emotivnih resursa“, rekao je on.
 Lolić je istakao da će akcenat biti na rečima, a ne na atrakciji. Na pitanje o reagovanju publike odgovorio je da još nije razmišljao o tome. „Kad se bavite pozorištem, publika dolazi pred kraj. Mi smo pošli od sebe, ‘kopali’, trudili se da budemo pošteni prema tekstu“, objasnio je on.
 Dramaturg Perišić je najavio minimalističku verziju Šekspira, u skladu sa Lolićevom poetikom, ali i vremenom u kojem živimo. Adaptacijom i redukcijom komad je sveden na esencijalna pitanja, izjavio je on.
 Scenografkinja Holbus dodala je da je vizuelni pristup takođe sveden na unutarnje stanje likova. Kroz pukotinu ljubavi provlači se laž, likovi lažu da su ono što nisu, pa je tako napravljen i dekor sa dva lica, rekla je ona.
 Kostimi su ostali u Šekspirovom vremenu, ali sa provučenim savremenim detaljima.
 Ćetković je izjavio da ne ume da opiše svog Otela u jednoj rečenici. „Ovaj Otelo je prvo Šekspirov, pa Lolićev, pa moj. Trudili smo se nas trojica da ne dolazimo u sukob, da ispoštujemo svu trojicu. Mislim da smo uspeli, a u svakom slučaju garantujem da je iskreno i nešso najdublje što osećam“, rekao je on.
 Đuričko je dodao da je bilo uživanje „rvati se“ sa Šekspirom i biti u kontaktu sa takvom literaturom, kao i da će ceo tim biti ponosan na ovu predstavu.
 Lečić, koji je nedavno u jednoj crnogorskoj verziji igrao Jaga, sada je otac Dezdemone, pa je na probama bio, kako je rekao, pomalo i u ulozi publike.
 „To je poetski i inteligentan teatar. Govori da je snaga duha jača od svega. Predstava je svedena, ali zahtevna u smislu unutrašnje koncentracije“, kazao je on.
 Što se tiče teme rasne predrasude, „ovde je reč o svakoj vrsti diskriminacije, koju će gledaoci prepoznati u različitim vidovima, u predstavi se akcentuje ‘drugost’, ono što je drugačije i u tome je njena aktuelnost“, dodao je Lečić.
 Mlada glumica Milena Živanović izrazila je zahvalnost upravi JDP-a na ovoj šansi, kao i iskusnijim kolegama na podršci.
 Svi članovi ansambla ističu da je rad na predstavi obeležen divnom energijom i zajedništvom, nadajući se da će publici pokazati pravo pozorište koje uprkos teškoćama može da funkcioniše i ponudi nešto plemenito i kvalitetno.
Povezana vest:  Crnogorska predstava "Revizor" pobednik festivala "Slavija"