atelje212
Premijera drame „50 udaraca“ u Ateljeu 212
 
Prva pozorišna premijera u ovoj godini biće izvedena 18. januara u Ateljeu 212, drama „Pedeset udaraca“ mlade autorke Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović.
 Probe su počele u novembru prošle godine na maloj sceni „Petar Kralj“, kao deo plana tadašnjeg upravnika Kokana Mladenovića da se cela sezona posveti novoj, mladoj generaciji.
 Uloge igraju Marko Janketić, Milan Marić, Tanja Petrović Dejan Dedić i Jakov Jevtović.
 Kako se navodi na sajtu Ateljea, mladi autori kroz ovaj pozorišni projekat traže odgovore i nadaju se da će neka pravda, socijalna ili božija, u jednom trenutku pobediti.
 Predstava se bavi pitanjem da li je uopšte moguća institucionalizovana pravda u društvu u kojem je odnos između državnog i verskog sistema neodređen, u društvu koje je prepuno dvostrukih standarda, dogme i malograđanštine.
 Prema rečima spisateljice, uticaj institucije crkve u našem društvu retko se danas otvoreno problematizuje, čak i kada ona staje u zaštitu ljudi koji u ime Boga čine najmonstruoznija dela.
 Čini se da smo navikli da sasvim mirno i bez reakcije, posmatramo ciklično ponavljanje istih zločina, slučajeva nasilja i zlostavljanja, čiji krivci odlaze slobodni i mirne savesti, dok žrtve ostaju uništene i osramoćene, ističe ona.
 „Pedeset udaraca“ je priča o raspadu porodice, čiji je slom posledica nespremnosti da se suoči sa prošlošću i bolnim sećanjima od kojih je pokušavala da pobegne, dodaje Tamara Baračkov.
Povezana vest:  Dom omladine kao centar japanske kulture