carobna_nedelja

„Čarobna nedelja“ Sebastijana Fouksa
 
„Alnari“ koji je upravo osnovao sa partnerom „Mono i Manjana“ novu srpsku izdavačku kuću „Vulkan izdavaštvo“ objavio je još pod svojim imenom roman veoma cenjenog britanskog pisca Sebastijana Fouksa „Čarobna nedelja“.
Tako je pružio srpskim čitaocima priliku da se konačno sretnu sa ovim autorom koji, kako je napisao jedan britanski kriitčar, „poseduje redak talenat da istovremeno bude popularan u najširim slojevima i visoko cenjen među rafiniranim stručnjacima“.
Fouks (60) je do sada objavio 14 knjiga, uglavnom romana ali se sve do 1993. bavio novinarstvom, bio je voditelj na televiziji, pisao je književne prikaze i kritike i uređivao dodatak o knjigama u listovima kao što je „Indipendent“.
Kao sin oficira u Drugom svetskom ratu koji je docnije bio advokat i sudija, Fouks je stekao najbolje obrazovanje i diplomirao književmost na Kembridžu da bi zatim živeo neko vreme u Francuskoj .
Prvi romani su bili istorijski, a radnja se odvijala u Francuskoj. „Pesma ptica“ iz perioda Prvog svetskog rata, donela mu je priznanja i planetarnu popularnost. Sledeći, „Šarlota Grej“, koja se događa Francuskoj tokom Drugog svetskog rata, ubrzo je ekranizovan sa Kejt Blanšet u glavnoj ulozi. Od tada se Fouks bavi isključivo pisanjem a u međuvremenu se okrenuo i savremenim temama.
Iz ovog, najnovijeg perioda, je „Čarobna nedelja“ kojoj je na engleskom naslov „Jedna sedmica u decembru“ i odnosi se na decembar 2007 godine kada je došlo da raspada berze, bankrotstva nekih banaka sa obe strane Atlantika i pisac je to doživeo kao kraj jedne epohe.
Fouks je svoju knjigu označio kao „dikensijansku“ i ne krije da mu je uzor američki pisac Tom Volf („Lomača taštine“) koji je među najcenjenijim americkcim piscima, kritičarima aktuelne društvene scene.
Čitaoci, koji rado gledaju najbolje britanske serije kao što su „Dauntaun ebi“, „Gore-dole“ ili filmove poput „Doba nevinosti“ ili „Gosford parka“ uživaće u klasičnom društvenom romanu u kome nema ni primesa popularnih žanrova, već se dobija upečatljiva, uverljiva, životna, ponekad tužna, ponekad smešna, ali uvek sjajna slika savremenog britanskog društva.
Da bi mogao da pruži presek svih slojeva britanskog drustva pisac je odabrao da ih okupi oko večere koju priprema supruga novoizabrang poslanika, sedmicu pre Božića.
Izbor gostiju je uslovljen njihovim značajem za domaćine, bilo da su to važni donatori tokom izborne kampanje, advokat , književni kritičar koji je čest gost kluba čitalaca u organizaciji domaćice, prijatelji iz komšiluka, uticajni predstavnici etničkih grupa sa teritorije izborne jedinice ( Arapi, Indusi, pa i fudbaler doveden iz Litvanije).
Tokom sedam dana čitaoci prate sedmoro glavnih aktera čiji će žvoti promeniti smer, ili na bolje, ili na gore ali više ništa neće biti kao pre te sudbonosne nedelje.
……

 

Povezana vest:  14. NOĆ MUZEJA: VELIKE I MALE REVOLUCIJE