jdp_novoAnsambl SNP-a 1. aprila u JDP-u izvodi Makdonin komad
Ansambl Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada izvešće 1. aprila na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu predstavu „Lepotica Lilejna“ Martina Makdone, u režiji Borisa Isakovića.
U predstavi igraju Jasna Đuričić, Ksenija Martinov Pavlović, Boris Isaković i Marko Savić. Scenografiju je osmislio Geroslav Zarić, a kostime je kreirala Marina Sremac.
Predstava je premijerno izvedena 20. marta prošle godine na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta.
Drama „Lepotica Lilejna“ je premijerno izvedena 1. februara 1996. godine u Gradskom teatru u Golveju u Irskoj, a mesec dana kasnije i u londonskom Rojal Kortu, na sceni rezervisanoj za promociju dramskih dela mladih talentovanih autora.
Usledila su brojna priznanja, među kojima i ugledna nagrada kritike „Toni“.
Cinizam, crnohumorni tretman irske tradicije, ambivalentan, često ironičan odnos prema borbi Irske republikanske armije (IRA), spremnost da se podsmeva elementima irskog mentaliteta, kao i ironičan način na koji koristi lokalni sleng u Irskoj, neki su od onsnovnih elemenata Makdoninih drama.
U njegovim delima se, takođe, ogleda uticaj dramaturgije Harolda Pintera i Dejvida Memeta, ali i britanske televizijske komedije ili američkih „sapunica“.
Drame Martina Makdone deo su repertoara mnogih evropskih pozorišta, a u Srbiji su igrani njegovi komadi „Lepotica Lilejna“, „Sakati Bili“, „Poručnik s Inišmora“ i „Jastučko“.
Poslednjih godina Makdona se usredsredio na svoju prvu strast – film. Za kratkometražni film „Six Shooter“ 2006. godine je dobio Oskara, da bi dve godine kasnije, prema vlastitom scenariju, snimio i prvo dugometražno filmsko ostvarenje „In Bruges“.
Povezana vest:  Predstava "Hadersfild" odigrana u Zvečanu