bolest kao put do izlecenja-torvald detlefsen- ridiger dalke
Predstavljena knjiga „Bolest kao put do izlečenja“
 
Knjiga „Bolest kao put do izlečenja“ Ridigera Dalkea i Torvalda Detlefsena, koju je večeras „Laguna“ predstavila u „Delfi kafeu“ u SKC, privukla je tako veliki broj publike da nije bilo mesta za sedenje.
Očigledno je da je naslov knjige imao „magične“ reči: bolest, put , izlečenje, pa, uprkos insistiranju voditeljke Tanje Ljubisavljević da “ nije priručnik za samopomoć, niti je delo iz domena popularne psihologije“, publika je poželela da se informiše šta su autori mislili kada su naveli da je to „vodič do zdravlja kroz razumevanje odnosa između duše i tela“.
Ljubisavljevićeva je, zajedno sa urednikom knjige Nebojšom Baraćem, pozvala veoma kompetentne promotere: prof. dr Vuka Stambolovića, jednog od pionira alternativnog lečenja kod nas i Vladu Ilića koji ima zvanje „ovlašćenog instruktora porodičnog rasporeda“ uz čiju pomoć su i apsolutni laici, kada je reč o psihosomatskoj medicini, razumeli šta su autori „hteli da kažu“.
Ovo je, prema rečima urednika Baraća, značajno klasično delo psihosomatske medicine, objavljeno pre 30 godina, koje je internacionalni bestseler preveden na 24 jezika i prodat u više od million i po primeraka.
Autori: Detlefsen( 1946-2010), diplomirnai psiholog i psihoterapeut i jedan i od najpoznatijih predstavnika ezoterjske psihologije i Dalke (1951), diplomirani medicinar koji je usavršavao prirodne metode lečenja i prošao proširenu obuku iz različitih psihoterapijskih pravaca, pokazali su u knjizi šta žele da nam poruče bolesti, jer svi simptomi imaju dublji smisao, jer nam prenose poruke iz sfere duševnog.
Ilić, koji lično poznaje Dalkea, upozorio je da nije neophodno tragati za lekom da se ukloni simptom neke bolesti već je bitnije da se određeni simptom pravilno protumači i zato knjiga ne nudi instant rešenja već pruža šansu da bolje razumemo druge, ali pre svega sebe i da blagovremeno vidimo nagoveštaje simptoma koji će, ako se ne zapaze, dozvoliiti da se bolest razvije.
Za Stambolovića je ova knjiga drugačiji put ka tumačenju ljudske patnje i pokazuje da medicina ima više planova i sve ih treba upoznati da bi postigla harmonija između telesnog i duhovnog.
Ako se simptomima ne posveti pažnja ili ako se pokušaju potisnuti lekovima, umesto da se uzmu ozbiljno, bolest će se razvijati, upozoravaju autori i zalažu se da treba otkriti često destruktivne impulse, upoznati ih i razrešiti, a u tom slučaju bolest nam postaje „prijatelj“ i vodi istinskom isceljenju.
Povezana vest:  BookTok hit Nikol Arend „VAMPS: Sveža krv“ u Vulkan izdavaštvu