Sva imenaNobelovac Saramago u 16 knjiga kod “ Lagune“

Izdavačka kuća „Laguna“ saopštila je danas da je obezbedila ekskluzivna prava za objavljivanje odabranih dela portugalskog nobelovca Žozea Saramaga (1922-2010) u 16 knjiga i to će realizovati do 2015 godine.
Ovaj izdavac je do sada objavio roman „Smrt i njeni hirovi“ (2011), a prošle godine romane „Jevanđelje po Isusu Hristu“, „Putovanje jednog slona“ i „Sva imena“, te putopisnu prozu „Putovanje kroz Portugaliju“.
„Laguna“ je najavila da bi tokom ove godine trebalo da se objave romani „Kain“ zatim novi prevod „Sedam Sunaca i Sedam Luna“koji je prvi put štampan u SRbiji 1997 godine i „Kameni splav“, i izbor priča „S ovog i s onog sveta“, a 2014. godine planira se objavljivanje romana „Godina Smrti Rikarda Reiša“ u novom prevodu , „Esej o slepilu“, „Esej o lucidnosti“ i „Udvojeni čovek“. Tokom 2015. pojaviće se prevodi njegovih romana „Povest o opsadi Lisabona“, „Sa tla uzdignuti“ i „Pećina“.
U prevođenju ovog zahtevnog pisca, kkao je naveo izdavac, učestvuje tim najeminentnijih književnih prevodilaca sa portugalskog jezika, na čelu sa Jasminom Nešković, Dejanom Tiago Stankovićem, Anom Kuzmanović Jovanović i Vukom Šećerović, a njima su se pridružili još neki oprobani mladi prevodioci.
Prema rečima iskusnog urednika Dejana Mihailovića „svaki od Saramagovih romana je alegorija za sebe, priča ili metafora o nekoj velikoj temi ljudskog života, ali i o savremenim pojavama, ličnostima ili institucijama“
„Tako je „Godina smrti Rikarda Reiša“ veličanstven književni spomenik pesniku Fernandu Pesoi; „Smrt i njeni hirovi“ oda umetnosti koja pobeđuje smrt; „Putovanje jednog slona“, servantesovska priča o trijumfu prijateljstva nad prolaznom slavom kraljeva i vladara; „Jevanđelje po Isusu Hristu“ uzbudljiva priča o Hristu čoveku a ne legendi“ isatakao je Mihailović.
Sažimajući poruke već objavljenih dela on je kazao da su „Kameni splav“ priča o Iberijskom poluostrvu i slabim i smešnim stranama stvaranja Evropske Unije; „Sva imena“ kafkijanska parabola o apsurdnosti čovekovih pregnuća i užasu birokratskog ustrojstva sveta dok je „Putovanje kroz Portugaliju“ originalan putopis kroz predele, kulturu i istoriju zemlje…“
„Svaki ‘novi’ Saramagov roman, najavio je Mihailović „predstavljaće, iznenađenje u registru tema i opsesivnih motiva, kojima je razobličavao okamenjene istine, izvrgavao ruglu katolicizam i hrišćanstvo uopšte, protivio se globalizmu i projektima novog svetskog poretka, a uvek ostajao veran pojedincu, malom čoveku i uopšte ljudskim slabostima i naporima da svet oko sebe i svoj život učine podnošljivim i lepšim“

Povezana vest:  Predstava "Revizor" u Ateljeu večeras 50. put