pozoriste_maskeU april festival profesionalnih pozorišta u Zrenjaninu
Najstarija pozorišna manifestacija u Srbiji Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine biće održan u zrenjaninskom Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ od 12. do 18. aprila.
Direktor zrenjaninskog pozorišta Goran Ibrajter rekao je  da će na jubilarnom 60. festivalu, po izboru teatrologa i selektora Miroslava Mikija Radonjića, biti izvedeno sedam dramskih ostvarenja i četiri predstave za decu.
Među odabranim predstavama su i dve zrenjaninskog pozorišta „Gama Kas“ Milene Bogavac u režiji Irene Ristić i autorski projekat Jovana Carana „Guskalica“ sa Lutkarske scene.
Tu su i „Karolina Nojber“ Narodnog pozorišta iz Kikinde u režiji Nenada Gvozdenovića, „Banović Strahinja“ Narodnog pozorišta iz Subotice u režiji Andraša Urbana i „Nora“ Narodnog pozorišta iz Sombora u režiji Predraga Štrpca.
U lutkarskom festivalskom programu su „Slavuj i kineski car“ kikindskog Narodnog pozorišta, „Tri praseta“ Pozorišta mladih iz Novog Sada i „Uspavana lepotica“ Pozorišta „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice.
-Festival ima dugu tradiciju, ali će ove godine publika biti u prilici da vidi jedan moderan pozorišni senzibilitet što simbolički ukazuje na to da pozorišni život u Vojvodini poseduje vitalnost, i da nije samo pozorišna tradicija ono na čemu baziramo priču o kvalitetnoj produkciji – istakao je Ibrajter.
O nagradama će odlučivati tročlani žiri u kom su Tina Kosi, upravnica Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, Ana Tasić, pozorišni kritičar i Ištvan Bičkei, direktor Drame Narodnog pozorišta u Nišu.
Povezana vest:  Novi Sad – Evropska prestonica mira