VerdiOmaž Verdiju povodom 200 godina od rođenja

Koncertni omaž slavnom italijanskom operskom kompozitoru Đuzepeu Verdiju (1813-1901), povodom 200 godina od njegovog rođenja, održan je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Koncertu, koji su organizovali Italijanski institut za kulturu i Narodno pozorište pod pokroviteljstvom ambasade Italije u Beogradu, prisustvovali su i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predstavnici diplomatskog kora, ministarstava, javnog i kulturnog života.
U čast operskom velikanu Verdiju, nastupili su Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom maestra Edija de Nadaia, korepetitora i scenskog i muzičkog direktora u Teatru La Fenice u Veneciji, državnoj operi u Hanoveru, Teatru Verdi u Trstu, Eksperimentalnom operskom teatru u Spoletu.
Koncert, koji je režirala Ivana Dragutinović Maričić, otvoren je uvertirom iz opere „Nabuko“.
U nastavku programa usledile su najlepše arije iz Verdijevih
opera „Otelo“, „Trubadur“, „Travijata“, „Simon Bokanegra“ i „Aida“ koje su pevali solisti iz Italije, operski pevači zapaženih karijera: Maria Leticia Groseli (sopran), Rosana Rinaldi (mecosopran), Leonardo Gramenja (tenor), Đuzepe Altomare (bariton).
Drugi deo koncerta bio je rezervisan za arije iz poznatih dela „Trubadur“, „Bal pod maskama“, „Don Karlos“, a mnogobrojna publika je uživala i u „Horu Jevreja“ iz prvog i trećeg čina opere „Nabuko“ i „Horu Ciganki i Tereadora“ (Travijata).
Na kraju koncerta Altomare, Gramenja, Rinaldi i Groseli izveli su finale opere „Trubadur“.
Posle višeminutnih ovacija, gosti iz Italije, zajedno sa članovima Hora Opere Narodnog pozorišta, na bis su izveli „Hor Jevreja“ iz trećeg čina „Nabuka“, treće Verdijeve opere koju je komponovao 1842. godine.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe „Brisanje privida" u CZKD-u