folklorNa festivalu folklora 7.000 učesnika iz 15 zemalja
Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića, a u organizaciji Društva za očuvanje srpskog folklora i tradicije „Gradac“ iz Valjeva, u Valjevu će se od 6. do 11. aprila održati sedma po redu smotra folklora Srbije, koja će okupiti 90 ansambala sa oko 7.000 učesnika iz naše zemlje, svih bivših jugoslovenskih republika, Alžira, Grčke, Bugarske, Rusije, Austrije, Indije i drugih zemalja.
Tokom trajanja festivala koji će se odvijati u staroj čaršiji Tešnjar, zatim na ulicama grada, letnjoj pozornici pored reke Kolubare, Centru za kulturu i na drugim mestima, posetioci će moći da uživaju u lepoti igre i pesme, ali i reviji kostima, od kojih su neki stari više od 100 godina.
Pobednika festivala očekuje najviše priznanje – pehar u vidu pozlačenog opanka, teškog oko 10 kilograma, kao i novčana nagrada od 1.000 evra.
-Festival folklora Srbije ima sve uslove da preraste u svetski karneval folklora, jer, za razliku od Egzita, Guče i drugih manifestacija, on okuplja najsvežiju i najkvalitetniju energiju, a pruža i priliku da se na jednom mestu vide mnoge kulturne vrednosti iz raznih krajeva sveta –
rekao je Stevan Pajić, sekretar Društva u današnjem obraćanju novinarima.
Cilj festivala, koji po učesnicima postaje i medjunarodni, da preraste u jedan od kulturnih brendova Srbije.
Povezana vest:  Najkontroverznija knjiga XX veka „O miševima i ljudima" od srede u prodaji