plakat_nomusČuveni umetnici na jubilarnom „Nomusu“
Na jubilarnom 30. festivalu Novosadske muzičke svečanosti – „Nomus“, koji će biti održan od 12. do 20. aprila, nastupiće mnogi čuveni umetnici i sastavi iz deset zemalja sveta, saopštili su danas organizatori.
Jedna od najznačajnijih manifestacija klasične muzike u Srbiji, okupiće za svoj jubilej umetnike iz Austrije, Portugalije, Rusije, Francuske, Španije, Italije, SAD, Koreje, Nemačke i Hrvatske, koji će za devet dana održati ukupno deset koncerata, najavila je Muzička omladina Novog Sada.
Biće to žanrovski raznovrsni koncertni programi, od kamernih formacija, preko manjih orkestarskih ansambala do velikih simfonijskih orkestara.
Neki od najvećih zvezda predstojećeg „Nomusa“ biće austrijski ansambl Kamerata iz Salcburga, koji će nastupiti na svečanom otvaranju festivala.
Publika će imati priliku da vidi i čuje Filadelfijske virtouze iz SAD, Gudače Svetog Đorđa, kao i soliste poput ruskog trubača Sergeja Nakarjakova, koji će nastupiti sa Beogradskom filharmonijom, mladog Korejca Jinsang Lija, koji će se predstaviti uz pratnju Vojvođanskih simfoničara i mnoge druge.
Iako su programi uglavnom orijentisani na klasičnu muziku, bilo da je reč o delima evropskih ili domaćih kompozitora, „Nomus 2010“ obeležiće i iskoraci u zanimljiva i atraktivna područja flamenka i fada, nastupima Herardo Nunjez seksteta i Misije, naslednice čuvene Amalije Rodrigez.
Programi festivala biće održavani u Sinagogi, Svečanoj sali Gradske kuće i u Srpskom narodnom pozorištu, a ulaznice su već u prodaji.
Povezana vest:  "Legenda" D. Gemela - "poslastica" za ljubitelje fantastike