od reci do reci-jelica greganovic vPrava knjiga za 8. Mart – reizdanje knjige Jelice Greganović „Od reči do reči“

„Laguna“ je danas u kafeu knjižare „Delfi“ u SKC priredila za dame svih generacija, kao poklon za Dan žena – 8. mart , tok šou uživo, a povod je bilo reizdanje knjige Jelice Greganović „Od reči do reči“, prošireno sa deset priča.
Greganovićeva je otelotvorenje savremene naslednice prvih autetničnih heroina koje su se borile za ženska prava i kojima je posvećen 8. mart.
Ne samo da je usepšan novinar, bloger, spisatlejica, već je majka troje dece pored koje stiže da „neguje“ i svog muža, to jest „žmua“, a uz sve to je stigla da napiše, objavi i profesionlano promoviše četiri knjige koje su doživele brojna izdanja.
Važno je i da su njene knjige priča prava literatura za ženski praznik, ali i za sve dane u godini, jer su autentične, duhovite, a pri tome odlično napisane vinjete o „malim stavrima koje život znače“ i koje će svaki dan učiniti podnošljivijim za žene koje žele da žongliraju između profesije, ličnih želja i porodice, a da sačuvaju zdravu pamet.
U ćaskanju o knjizi u kojoj u podnalsovu piše da opisuje „Kako je postala gusarska princeza, strah i trepet Južnih mora“, učestvovali su kolega novinar i popularni radio i TV voditelj Voja Nedeljković, Jovana Papan, urednica magazina „Roditelji i deca“ i autorka.
Publika je mogla da užuva u duhovitim opaskama autorke, koja je stekla i epitet „blogorodna“, jer važi za najpopularniju blogerku našeg podneblja, a sama priznaje da je odavno prekrstila društvene mreže u nove medije koje ume da koristi, a da ne mora nikome da plaća za to. Greganovićeva je kazala da pripada onima kojima se priče „dešavaju“, jer ume da ih „vidi“ i zatim prepriča, a poligon, na kome ih pre svega nalazi, jeste njen dom sa ukućanima.
Pošto intenzivno kontaktira sa čitaocima u sajber prostoru, ima povratnu informaciju da se mnogi prepoznaju u njenim pričama, što je, kako kaže, dokaz da piše o „onome što se svima događa, a te male stvari (svoj deci rastu zubi) povezuju ljude“. Ona je bez ustručavanja otkrila da pribegava posmatranju određenih situacija, događaja, kroz prizmu humora, da bi preživela sve što je manje lepo u svakodnevici, iako je takav pristup u literaturi manje cenjen.
Greganovićeva će danas održati književno veče i u beogradskoj biblioteci „Milutin Bojić“ koja je prvo, kraće izdanje njene knjige „Od reči do reči“ proglasila za najčitaniju u prvoj polovini 2012 godine, dok je u drugoj bila njena zbirka priča „Ispod sedmog neba“, takođe u izdanju „Lagune“.

Povezana vest:  Bilo jednom u Urgentnom centru - Roman "Pun pansion" Predraga Mitrovića u prodaji od 20. avgusta