djindjic lice mladosti-dusan velickovic„Đinđić, lice mladosti, zbirka priea Dušana Veliekovića

Izdavačka kuća „Laguna“ objavila je, povodom 10 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, knjigu „Đinđić, lice mladosti“ istaknutog beogradskog novinara i pisca Dušana Veličkovića.
Zbirka priča „Đinđić, lice mladosti“ predstavlja svojevrsni kolaž uspomena, citata, fotografija i čitaocima pruža jedinstven ljudskii državnički portret prvog srpskog demokratski izabranog premijera. Nekadašnji glavni urednik NIN-a i „Evrope“, Veličković je rekao da je knjigu počeo da piše spontano, „gotovo istog momenta kada sam čuo da je Zoran ubijen, kada su mi se u mislima vratile sve te scene iz mladosti“.
„Sve sam to pisao podstaknut emocijama, ali i sa distancom, kao da pišem o zanimljivom i neponovljivom književnom junaku, što Zoran Đinđić, po svojoj sudbini, po načinu na koji je živeo i razmišljao, zaista i jeste“, rekao je on.
Knjigu „Đinđić, lice mladosti“ čine dve zbirke priča. Prva su, prema rečima autora, njegova sećanja na dane prijateljstva s Đinđićem u mladosti, „pisana u formi pravih, istinitih priča, priča o Đinđiću kao ljudskom biću sa svim osobenostima, izuzetnostima i manama“.
Drugu „zbirku“ čine sećanja i razmišljanja njegovih prijatelja i saradnika (Dragoljub Mićunović, Gorica Mojović, Čedomir Jovanović, Veran Matić, Žarko Korć, Sonja Biserko, Gorica Mojović, Ružica Đinđić).
„U svim ovim iskazima Zoran Đinđić se pojavljuje kao čovek koga, pre svega, simboliše mladost, koji će biti upamćen po mladalačkim, svežim i originalnim idejama, po mladalačkoj brzini, efikasnosti, inteligenciji i hrabrosti“, rekao je Veličković.
Dušan Veličković autor je knjiga „Slike sumnje“, „Amor mundi“, „Internacionala“, „Đinđić“, „Srbija hardcore“ i „Bela, ćao“, kao i filmova „Lenjin u pokretu“, „Smrtni ljudi, besmrtni zločini“ i „Đinđić, jedna životna priča“.
Dela su mu prevedena na više svetskih jezika. Član je Srpskog PEN centra i član uređivačkog saveta američkog časopisa za evropsku književnost „Absinthe“. Dobitnik je Međunarodne nagrade za slobodu i žurnalizam u Napulju 2009. godine.

Povezana vest:  Dragan Velikić gostuje u Budvi 31. jula