promena-koriceIzdavačka kuća Laguna objavila Memoare Mo Jena

Izdavačka kuća Laguna obogatila je svoja izdanja „Promenom“, memoarima Mo Jena, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2012. godine.
Kroz ovo jezgrovito delo koje obuhvata značajan period moderne kineske istorije (od 1969. do 2009. godine) Mo Jen iz perspektive običnih ljudi sagledava najznačajnije događaje koji su obeležili modernu kinesku istoriju.
Paralelan tok mitološke i istorijske perspektive koji je karakterističan za njegov književni opus u ovoj memoarskoj prozi reflektuje se paralelom između ličnog i opšteg – Jen ujedno prikazuje i sebe i Kinu, i sudbinu celog naroda i sopstvenu sudbinu kroz prizmu lične ideologije i ideologije režima. Za razliku od većine dela s istorijskom tematikom koja nam dolaze iz Kine, a koja se striktno drže hronologije političkih događaja, „Promena“ predstavlja „narodnu“ istoriju polazeći prevashodno od uzroka u kojima su društvena kretanja zasnovana, a ne od posledica u koja su proistekla. Koncentrišući se na događaje iz svakodnevice malih ljudi, Mo Jen uspeva da udahne život istoriji opisujući uticaj socio-kulturoloških tektonskih promena na prosečnog kineskog građanina.
Mo Jen, čije je pravo ime Guan Mo, rođen je 1955. godine u seljačkoj porodici. Roditelji su ga, iz predostrožnosti, naučili da ne govori kada je van kuće. Zbog toga je izabrao pseudonim čije je značenje „onaj koji ne govori“. Već ove naznake su dovoljne da se ne začudimo kada pročitamo izjavu kritičar „Pablišers viklija“ koji za celokupni Jenov opus kaže: „Da Kina ima Kafku, to bi mogao biti Mo Jen.“ Na zastrašujuć i intrigantan način kafkijansa atmosfera važi i za „Promenu“ u šta ćete se najbolje uveriti ako i sami pročitate Jenove memoare.

Povezana vest:  Roman o istražitelju početniku "Japanska četvrt"