Plakat Svetovi i junaci Izložba srpskog pozorišnog stvaralaštva za decu u Ljubljani
 
Savremeno stvaralaštvo profesionalnih pozorišta lutaka i pozorišta za decu Srbije i Republike Srpske, biće predstavljeno na izložbi pod nazivom „Svetovi i junaci“ koja će biti održana u Ljubljani u Narodnom muzeju Slovenije od 24. aprila do 14. maja 2013. godine.
Lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti koji će biti izloženi svedoče o lutkarskim i dramskim pozorišnim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.
Izložba predstavlja prvi ovakav poduhvat u Srbiji, jer ne postoji stalna postavka posvećena ovom vidu stvaralaštva, pa su eksponati prikupljeni specijalno za ovu priliku.
S obzirom na relativno dug period koji izložba obuhvata (oko pola veka, najstariji eksponat datira iz 1961. godine), dostupnost građe značajno je uticala na sam odabir, te je prezentovan tek deo značajnih umetničkih ostvarenja. Zbog trošnosti materijala, nepostojanja institucije sa adekvatnim prostorom za pohranjivanje, prirodnih nepogoda i slično (u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine stradala je zgrada Malog pozorišta Duško Radović) veliki deo lutaka i kostima na žalost nije sačuvan.
Na izložbi će biti predstavljeno stvaralaštvo sledećih pozorišta: Dečje pozorište Subotica; Narodno pozorište „Toša Jovanović“ (lutkarska scena), Zrenjanin; Pozorište mladih, Novi Sad; Pozorište lutaka „Pinokio“, Zemun; Malo pozorište „Duško Radović“, Beograd; Pozorište „Boško Buha“ (scena za decu), Beograd; Pozorištance „Puž“, Beograd; Pozorište za decu, Kragujevac; Pozorište lutaka Niš i Dječije pozorište Republike Srpske, Banja Luka. Pored građe iz arhiva navedenih pozorišta, za potrebe izložbe korišćena je i građa iz privatnih kolekcija i fonda Pozorišnog muzeja Vojvodine. Autorka izložbe je Ljiljana Dinić.
Osim namere da se predstave pojedinačna pozorišta i njihovi repertoari, da se obuhvate najznačajniji i najzastupljeniji stvaraoci u ovoj oblasti, kao i najuspešnija ostvarenja, cilj izložbe je i da se omogući pružanje uvida u estetski i sadržinski okvir oblikovan u ovim teatrima. Stoga su, pored eksponata koji se odnose na pojedinačne predstave, u celine grupisane i različite adaptacije istog tekstualnog predloška, kao i tematski i idejno bliski motivi, to jest različite scenske materijalizacije unutrašnjih predela i intimnih htenja, svetova i junaka.
Sama postavka nije pratila hronološki sled pojedinačnih pozorišta niti autora, a osnovni kriterijum za odabir građe bila je lična smelost stvaralaca u tumačenju i širenju granica.
Nakon Slovenije, izložba će biti predstavljena i u Subotici (18-25. maja), Novom Sadu (28. maja – 15. juna), te u drugim mestima Srbije u zavisnosti od mogućnosti i interesovanja.
Izložbu su, u okviru projekta Evropske komisije „Lutkarska nomadska akademija 3″, realizovali Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Mini teatar iz Ljubljane, koji je i nosilac projekta.
U fokusu jubilarnog XX međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici je upravo srpsko pozorišno stvaralaštvo za najmlađe, pa je ova izložba deo festivalskog programa koji će se time baviti.
Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 19. do 25. maja u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina Srbije.
Povezana vest:  DOĐITE DA ZAJEDNO UNIŠTIMO DNEVNIK!