Olja Vasic i Ivana Vojt rszIZLOŽBA „MANKALA, MISAONA IGRA“, NAJBOLJA U SRBIJI!

Nacionalni komitet ICOM-a (International Council of Museums) međunarodne organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca osnovane u sistemu UNESK-a, svake godine dodeljuje nagrade za izvanredan doprinos i afirmisanje muzejske delatnosti. Nagrada se dodeljuje u 5 ravnopravnih kategorija: kustos godine, projekat godine, publikacija godine, muzej godine i nagrada za životno delo.
Izložba „Mankala, misaona igra“, autora Ivane Vojt, dobila je počasnu nagradu za PROJEKAT godine. U obrazloženju nagrade stoji:
Na osnovu analize svih prikupljenih podataka i muzeološke obrade predmeta, u Muzeju afričke umetnosti je postavljena izložba: MANKALA, MISAONA IGRA, koju prati i istoimeni katalog. Važan deo izložbe je tzv. polje igre, odnosno sto na kome se može igrati mankala, i kompjuter na kome se mankala igra online. Na taj način je postignut visok stepen komunikacije publike sa izložbom, jer pored posmatranja eksponata u vitrinama posetioci mogu da u prisustvu opipljivih predmeta ostvare originalno lično iskustvo. Izložba je privukla veliku pažnju medija, domaće javnosti, ambasada, kao i stručnjaka različitih profila iz zemlje i inostranstva. Tome je naročito doprineo trejler postavljen na You Tube, što je u Srbiji potpuno nov način promovisanja jedne muzejske izložbe.
Kroz realizaciju ovog multidisciplinarnog i zaokruženog projekta ostvarena je vrlo dobra međunarodna saradnja i veza između institucionalnih i privatnih kolekcija, a osmišljena je i primena različitih medija u duhu savremenih načina percepcije. Međutim, možda je najvažnije to što muzejsku delatnost aktuelizuje kao deo društvenog života zajednice.
Nagrada je dodeljena na svečanoj Skupštini ICOMa Srbije održanoj 26. aprila u Galeriji fresaka u Beogradu. Nagrada za projekat godine uručena je Ivani Vojt, autoru i kustosu izložbe, juče 30 aprila 2013. godine, u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Olja Vasić, predsednik komisije za dodeljivanje nagrada ICOM-a uručila je nagradu. Izložba „Mankala, misaona igra“ otvorena je do 10. jula 2013. u Muzeju afričke umetnosti.

Povezana vest:  Dom omladine gostuje u Pedagoškom muzeju