TRILOGIJAAmerička trupa Dušana Tineka gostuje u BDP

Trupa Dušana Tineka „Dance Theatre“ iz Amerike gostovaće 18. maja na Sceni „Rade Marković“ Begradskog dramskog pozorišta sa plesnom predstavom „Trilogija“ na muziku Aleksandre Vrebalov.
Predstavu čine tri posebne koreografske celine umetnika rođenog u Češkoj, dva plesna komada koja su već igrana i dobila odlične kritike u NJujorku: „Transparent Walls“ (Prozirni zidovi) (2010) i Portals (Portali) (2011) a treći komad Logbook (Dnevnik) (2013) premijerno će biti izveden pred beogradskom publikom kao deo svetske premijere ?Trilogije?.
Prvi komad trilogije „Prozirni zidovi“ kreiran je na istoimenom delu za orkestar Vrebalov premijerno izvedenom 2008.godine koje istražuju uređen haos u kome pojedinci beže od bučne životne svakodnevice kako bi pronašli trenutke zajedništva i ljudskosti.
Drugi komad „Portali“ predstavlja multinacionalnu, interdisciplinarnu saradnju koreografa Tineka i novosadske kompozitorke Vrebalov koja stvara u SAD, muzičkog kvarteta Ethel, majstora svetla Rika Muraja, kostimografa Karen Joung.
Povodom premijere u Tribeka performer art centru krajem 2011. godine u Njujorku veteran plesne kritike Tobi Tobias je napisao da su „mnogi plesni kritičari primetili Tinekove talente: maštovitost i originalnost, sposobnost da pokretom izrazi emocije i stvori atmosferu, plesni izraz koji spaja klasične i savremene tehnike plesa na način koji se čini potpuno prirodnim.“
Ovaj komad istražuje temu koja je aktuelna u savremenom svetu kao i za dvoje autora Tineka i Vrebalovu: izmeštanje i emigracija.
Treći komad „Dnevnik“ inspirisan je pričom o Uliksu i Penelopi, idejom ljudske istrajnosti u potrazi za ljubavi i ponovnim spajanjem. Koreografija je u potpunosti zasnovana na novom muzičkom delu specijalno naručenom od Vrebalov.
Celovečernja predstava od tri koreografska dela traje 75 minuta a učestvuje 8 igrača, kompletna trupa čiji je umetnički direktor i koreograf Tinek, svetski poznat po upečatljivoj mešavini teatralnosti, muzike i humanizma u formi modernog plesa.
Od osnivanja svoje trupe „Dance Theatre“ 2003. godine, Tinek je uradio više od 15 koreografija koje su bile sa uspehom izvedene na najvećim plesnim scenama Njujorka. Pored umetničke Tinek ima veoma značajnu i karijeru pedagoga, predavao je studentima prestižnih umetničkih institucija u SAD kao i u Poljskoj, Češkoj i Rusiji.
Nedavno je dobio prestižnu Bogliasco nagradu da bude predavač u Liguria Study Center za umetnost u Italiji.

Povezana vest:  Zbog izuzetnog interesovanja „Velika letnja akcija – 3 knjige za 999 dinara" se nastavlja