let-koriceNovi roman Vladimira Arsenijevića u izdanju Lagune

Jedan od najvažnijih srpskih pisaca Vladimir Arsenijević, najmlađi dobitnik u istoriji Ninove nagrade za svoj prvi roman „U potbalublju“, uskoro će javnosti predstaviti novi roman „Let“ u izdanju Lagune.
U romanu „Let“ Arsenijević je predstavio retko iskrenu i elegantnu priču o braku mladih ljudi, prožetu idealima epohe sa mnoštvom zanimljivih likova i istorijskih ličnosti. Dirljiva priča o Pavlu Andrejeviću, mladom vazduhoplovnom poručniku vojske Kraljevine Jugoslavije, koji krajem tridesetih godina na relaciji Petrovgrad–Novi Sad–Sarajevo–Mostar–Beograd upoznaje ne samo specifičan duh doba nego i mnoge velikane književnosti i filma, kao i začetnike stripa i fotografije tog vremena.
Jedan naizgled sasvim običan avijatičarski let, neposredno pred Drugi svetski rat, zauvek će promeniti ne samo Pavlov život već i sudbinu njegove žene i budućnost čitave porodice Andrejević. Tragični avgustovski dan 1937. godine zatvoriće krug između života i smrti – simbol njegovog kafkijanskog odnosa sa ocem koji takođe umire – i postati velika novinska vest u Jugoslaviji pred veliki ratni okršaj.
Svoj poslednji roman „Predator“ Arsenijević je objavio 2008. godine. „Za razliku od ‘Predatora’, koji je bio nešto između zbirke priča i labavog romana izrazito rizomatske strukture, ‘Let’ je komponovan mnogo klasičnije – reč je nesumnjivo o romanu, koji je i tzv. period-drama budući da pokriva interesantnu epohu između dva svetska rata“, istakao je Arsenijević. „Roman se dešava najvećim delom u Velikom Bečkereku –Petrovgradu, delom i u Novom Sadu i Beogradu, a u samom središtu prilično razgranate priče s mnoštvom likova među kojima je i jedan broj istorijskih ličnosti, nalazi se storija o ljubavi između mladog pilota vazduhoplovstva VKJ Pavla Andrejevića i bečkerečke gimnazijalke Katarine Buhe.“
Veliki broj savremenih srpskih pisaca u poslednje vreme odlučuju da svoje poverenje poklone Laguni. „Laguna je u poslednjih desetak godina izgradila moćnu izdavačku mašinu kakvoj, imam utisak, nema ravne u čitavom regionu“, istakao je Arsenijević. „Ono što me u odnosu s Lagunom naročito interesuje jeste da vidim čime će rezultirati ta naša neobična sinergija. Budući da mi je izuzetno stalo da ovaj naslov stigne do što većeg broja čitalaca, bilo mi je prirodno da to knjizi zaista i omogućim dogovorom s Lagunom. U samoj kući zatekao sam jako prijatnu atmosferu i mnogo odličnih profesionalaca među Laguninim urednicima, lektorima, dizajnerima itd.“
Novi roman Vladimira Arsenijevaća „Let“, uzbudljiva pripovest o ljubavi u doba aeroplana ujedno i jedinstveni let u prošlost, knjiga koja će vas povesti na putovanje koje ćete pamtiti, naći će se u prodaji od 5. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.

Povezana vest:  Drugo izdanje autobiografije Mateje Kežmana „Samo mi Bog može suditi" uskoro u prodaji